zondag 28 augustus 2011

Spaghetti met courgette, kipfilet en roomsaus (en o ja ook met wat boontjes)

De tuin levert een hoeveelheid courgette op die bijna groter is dan kan worden verwerkt. Vanmorgen maakte ik een grote pan courgettesoep (recept volgt) en voor vanavond stond er pasta met courgette op stapel en die paar sperziebonen die een rondje tuin vanmorgen opleverde, gooiden we ook meteen in de pan.
 
Dit gerecht heeft veel voordelen: het kan met veel verschillende soorten groenten worden gecombineerd, het is heerlijk in gevallen van ernstige trek in zwaarder voedsel en het is zó klaar.


t ziet er een beetje uit als 'bleke derrie' maar t is echt heel lekker

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • Spaghetti, zoveel als er eetlust is (ik reken meestal 75 tot 100 gram ongekookte pasta per persoon)
  • 1 el olie
  • 300 gram courgette, in blokjes gesneden
  • handje sperziebonen (gaar)
  • Scheutje sherry (hoeft niet hoor als je daar niet van houdt…)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • 100 ml room
  • 1 el mosterd
  • 1 el gemengde kruiden (tijm, basilicum, majoraan)
  • 200 gram kipfilet in blokjes gesneden
  • 2 el bloem
  • peper en zout
 
Bereiding:
Zet een pan water op het vuur en kook de pasta gaar.
 
Verwarm de olie in een pan en bak de ui, knoflook en courgetteblokjes met een eetlepel mosterd en de kruiden op hoog vuur, om en om. Blus af met de sherry en doe de sperziebonen en de room er bij. Laat heel even pruttelen en zet op heel laag vuur tot nader order.
 
Doe een paar eetlepels bloem in een kom met wat peper en zout en stop daar de blokjes kipfilet in. Hussel even om zodat de bloem als een jasje om de kip komt te zitten en verwarm een eetlepel olie in een koekenpan. Bak op hoog vuur de kipfilet lekker bruin en krokant.
 
Giet de pasta af en schep op een bord. Schenk daar de saus overheen en leg daar bovenop de blokjes kipfilet. Wat geraspte parmezaanse kaas er over en hatsiekiedee, dat schuiven we naar binnen!

Wij aten er tomatensalade bij (van eigen tomaten, besprenkeld met knoflookolie en balsamico). 
 
Variant:
  • Vervang de kipfilet voor gerookte zalm of blokjes gewone zalmfilet
  • Gebruik als groenten: paddestoelen, champignons, meiknol, prei, peultjes. Natuurlijk wel met wat beleid en niet alles tegelijk....
  • Gebruik in plaats van gemengde kruiden verse salie