dinsdag 23 augustus 2011

Hartige taart met venkel, courgette en ansjovis


Een taart gekruid met salie voor zomeravonden (die je er maar even bij moet fantaseren....) Buiten de ansjovis, de eieren en het deeg, was alles uit onze eigen tuin afkomstig. Ik maakte het met de luie methode, van kant en klaar deeg. Wil je dit niet, dan kun je natuurlijk ook zelf deeg maken.


Wat heb je nodig voor 4 personen:
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart (ik gebruikte Koopmans)
  • 4 eieren losgeklopt met 2 el mosterd
  • 1 el olie (olijfolie of kokosolie)
  • 1 ui
  • 1 flinke teen knoflook
  • 400 gram in blokjes gesneden venkel en courgette
  • 2 tomaten in kleine blokjes gesneden
  • Peper en zout
  • Ongeveer 8 blaadjes verse salie
  • 1 vel bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Ontdooi de plakken deeg op het aanrecht.
Bak de ui en de knoflook in een eetlepel olie en voeg dan de venkel en de courgette toe. Bak even om en om en maak op smaak met peper en zout.
Leg in een quichevorm een vel bakpapier en bedek met het deeg, vul met behulp van wat ‘knip- en plakwerk’ de gaatjes op zodat alles bedekt is en je geen deeg hoeft weg te gooien.
Doe de groenten in de vorm en vul op met wat kleine stukjes tomaat. Leg de stukjes ansjovis bovenop en knip de salie er boven fijn. Giet het eiermengsel er over heen en bak de taart af in het midden van de oven. 30 minuten moet voldoende zijn.

Wij aten er knoflooksperziebonen met sla bij. Een kleiner puntje taart is ook heerlijk als voorgerecht of als tapas. Ben je niet zo dol op het zout van de ansjovis, laat de vis dan even weken in wat melk.

Varianten:
Vervang de ansjovis voor spekreepjes of geitenkaas en noten.