maandag 29 augustus 2011

cajun kruidenmix

Eén van de doelen van mijn kookblog is om mensen zover te krijgen dat ze zoveel mogelijk zelf bereiden, zonder gebruik van pakjes/zakjes kruidenmixen. Dat is niet alleen goedkoper maar ook gezonder zonder toegevoegde troep waardoor de kruidenmix houdbaar is tot het moment dat je kind het huis uitgaat. Brrr, moet je toch niet aan denken.

Eerder publiceerde ik al de kruidenmix voor pittig Marokkaans kruidenmengsel, vandaag is de cajun kruidenmix aan de beurt. Ik ben absoluut geen kenner van de cajun keuken maar voor wie er nog minder van weet: de cajun keuken is een eetcultuur uit Louisiana met Afrikaanse, Franse, Indiaanse en Canadese invloeden, een echt stoofpotje van smaakachtergronden dus. Het woord Gumbo (okra) doet misschien bij velen wel een bel rinkelen, al is het alleen maar omdat Jamie Oliver in één van zijn kookprogramma's in New Orleans op zoek ging naar de beste Gumbo, een cajun stoofschotel.
Veel gebruikte ingrediënten in de cajunkeuken zijn ui, paprika, laurier en pepers.

Onderstaande mix is een suggestie. Hou jij van pittiger of juist van zoeter, dan pas je het gewoon aan naar je eigen smaak. Je kunt de kruiden overal bij gebruiken: vis, vlees, kip, door de couscous, over de gegrilde pompoen.....ik gebruik de mix vanavond om de maiskolven op smaak te brengen.....

Naast de kruiden, heb je een potje met deksel nodig.

Wat heb je nodig:
  • 2 thl zout
  • 3 thl paprikapoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el zwarte peper
  • optioneel: 1 thl cayennepeper en 1 thl gemalen laurier