maandag 22 augustus 2011

Bladerdeeg belegd met spinazie en geitenkaas

Dit lijkt op het bekende Griekse voorgerecht, de heerlijke spinazie-kaasflapjes. Maar dit zijn geen flapjes en het is gekruid naar eigen inzicht. Ook is het niet gemaakt met gewone spinazie maar met spinazie uit Nieuw Zeeland, die eigenlijk geen spinazie is maar wel zo wordt genoemd omdat het zich als spinazie gedraagt.

Omdat om een heleboel redenen koken momenteel snel en gemakkelijk moet gebeuren, gebruikte ik kant en klaar diepvries bladerdeeg.



Wat heb je nodig voor 3 personen?
  • 1 el olie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram (Nieuw-Zeelandse) spinazie
  • 1 grote tomaat in stukken gesneden
  • beetje cayennepeper
  • Zout
  • 1 thl gedroogde munt (of verse munt)
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • handje gehakte noten
  • 2 eieren
  • 3 plakjes bladerdeeg

En ook: een vel bakpapier

Verwarm de oven voor op 200/210 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier en laat de plakjes bladerdeeg in 5 tot 10 minuten ontdooien.
Klop de eieren los en bestrijk de bovenkant van de deegplakjes met een beetje van het ei (de rest gebruik je voor de spinazie). Bak de plakjes in de oven af in ongeveer 15 minuten. Het is klaar als het bladerdeeg omhoog is gekomen en mooi goudbruin gekleurd is.

In de tussentijd bak je de ui en de knoflook in de olie en voeg je de spinazie toe. Heel kort om en ombakken, het slinkt snel, 2 tot 3 minuten is al voldoende. Maak op smaak met de kruiden en zet het vuur uit.

Snij de tomaat in vieren en wip het vruchtvlees er uit (gebruik je niet), snij het in kleine stukjes.

Haal de bladerdeeg uit de oven en laat even afkoelen. Als het goed is, is het mooi omhoog gekomen. Als het is afgekoeld snij je de plakken horizontaal doormidden, zodat de onder- en de bovenkant los van elkaar komen.

Leg de doorgesneden plakken weer op de bakplaat, nu ga je de ‘bakjes’ vullen. Eerst leg je er wat spinazie op,  daar over heen komen de tomatenstukjes en wat nootjes. Klop de zachte kaas los door het ei en giet dat voorzichtig over de spinazie heen. Bestrooi eventueel nog met wat Parmezaanse kaas (als je dat in huis hebt).

Doe nogmaals in de oven, 5 tot 10 minuten is voldoende.

Wij aten 2 belegde plakjes per persoon met een heel klein beetje rijst erbij.


Tip:
Bak meteen meer bladerdeegplakjes af. Ze zijn als je ze goed afsluit zeker een week te bewaren. Voor het eten kun je ze even 5 minuten in de oven opwarmen. Het is lekker met van alles, bijvoorbeeld:
  • Gehakt of kipfilet met groenten
  • Restjes stoofvlees
  • Vers fruit met slagroom of vla
  • IJs en chocoladesaus