vrijdag 1 juli 2011

Vegetarische gehakttaart van seitan

Nog niet zo lang geleden ontdekte ik Seitan als super vleesvervanger. Het is niet moeilijk om te maken en het kent vele mogelijkheden. Gisteren besloot ik te proberen of ik er ook gehakt mee kon maken om dit verder te verwerken. Is een smakelijke vegetarische gehakttaart mogelijk? Het antwoord is JA!



Wat heb je nodig:
  • 600 gram seitan (zelfgemaakt of gekocht in de winkel)
  • 1 el gehaktkruiden (bijvoorbeeld gember, nootmuskaat, paprikapoeder)
  • 2 eieren
  • 3 el pindakaas
  • 2 el ketjap
  • handje ongebrande ongezouten pinda’s
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout
  • handje champignons, fijngesneden
  • paneermeel (of kikkererwtenmeel of griesmeel, ligt er aan wat jij graag gebruikt)
  • handje geraspte kaas

En ook: een taartvorm (ik gebruikte 2 kleine taartvormen, 16 cm in doorsnede)

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat de seitan goed uitlekken, knijp desnoods met je hand het vocht eruit. Maak er gehakt van door het fijn te hakken in een keukenmachine. Het is goed als het er uit ziet als rul gebakken gehakt. Er komt waarschijnlijk weer vocht vrij, dus laat het hierna nog even uitlekken in een vergiet.

Hak de pinda’s en de geroosterde paprika heel erg fijn (eventueel met behulp van de keukenmachine).

Doe de pinda’s samen met de seitan  in een kom en voeg de kruiden, de ketjap, de eieren, pindakaas, de geraspte kaas toe.

Verwarm wat olie in een pan en bak de knoflook, ui, en de champignons op hoog vuur. Doe het dan bij het seitanmengsel. Voeg paneermeel toe. Ik vind het moeilijk een hoeveelheid te geven, want dat is afhankelijk van hoe vochtig je seitan is. Voeg net zo veel toe tot het een redelijk vaste massa wordt. Maak af op smaak met peper en zout.

Vet de taartvorm(en) in met olie. Verdeel het gehakt over de taartvorm en druk het aan, strijk het desnoods plat met de bolle kant van een lepel. Strooi er nog wat geraspte kaas overheen en bak af in het midden van de oven. Voor een kleine taartvorm is een half uur voldoende. Controleer tussentijds of de taart niet te hard gaat en dek de bovenkant af als dit het geval is. Bak jij in een grote taartvorm, controleer dan de gehakttaart na een half uur en verleng telkens de baktijd met 10 minuten. De taart hoort er stevig uit te zien en aan te voelen.

Lekker met sla, stokbrood, couscoussalade, waar je maar trek in hebt!


(Ik plaats morgen het recept voor de seitan-gehaktballen)