zondag 3 juli 2011

Seitan gehaktbal

Goed voor 4 ballen:
  • 300 gram seitan (zelfgemaakt of gekocht in de winkel)
  • 1 el gehaktkruiden (bijvoorbeeld gember, nootmuskaat, paprikapoeder) (*)
  • 1 ei
  • 1 el pindakaas
  • 1 el ketjap
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout
  • paneermeel (of kikkererwtenmeel of griesmeel, ligt er aan wat jij graag gebruikt)

(*) je kunt er natuurlijk van alles door doen, wat jij lekker vindt!

Bereiding:
Laat de seitan goed uitlekken, knijp desnoods met je hand het vocht eruit. Maak er gehakt van door het fijn te hakken in een keukenmachine. Het is goed als het er uit ziet als rul gebakken gehakt. Er komt waarschijnlijk weer vocht vrij, dus laat het hierna nog even uitlekken in een vergiet.

Doe het over in een kom en voeg de kruiden, het ei, de knoflook en paneermeel toe. Meng met je handen tot het een redelijk stevige massa is waar je ballen van kunt vormen. Het wordt niet zo compact als 'echt' gehakt, dus ga voorzichtig te werk, anders valt het uit elkaar.

Verwarm wat olie in een pan en bak de ballen in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Je kunt wat ketjap, ketchup, knoflook en een scheutje bouillon in de pan doen om 'seitanjus' te maken.

Ik at het als broodje bal met chilisaus en sla en de rest ging de vriezer in.