zondag 17 juli 2011

Kikkererwten afkoken

Als je eens in de zoveel tijd een kilo kikkererwten afkookt en gedoseerd invriest, heb je altijd voorraad om humus of groentenburgers te maken of een handje kikkererwten aan het eten toe te voegen. Wie geen of weinig vlees eet, kan kikkererwten gebruiken als goede eiwitbron. Maar ze zijn natuurlijk ook gewoon hartstikke lekker!

Nodig: een zak gedroogde kikkererwten.

Laat de kikkererwten in een bak met water 24 uur weken.
Spoel na 24 uur de kikkerwten goed af. Doe ze met vers water in een pan en kook af. Ongeveer 30 tot 40 minuten. Proef even. Hoe ouder de kikkererwten zijn, hoe langer de kooktijd wordt, dus misschien moet je ze nog iets laten doorkoken.
Als ze gaar zijn, spoel je ze goed af met koud water en stopt ze  per 100 gram in een zakje in de vriezer.

Het is belangrijk dat je ze kookt zonder zout en met vers water. Dat voorkomt dat je er winderig van wordt (dat geld overigens voor alle bonen)