dinsdag 5 juli 2011

Hartige wortel-bietentaart met pinda's en geitenkaas

Dit keer maakte ik uit tijdgebrek een hartige taart op een snellere manier, het deeg hoeft niet te rijzen of voor te bakken. Het gaat een beetje van hatseflats en hopsakee.  Wil je het op de klassieke manier doen, gebruik dan dit recept of volgens je eigen voorkeur.

Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • 2 thl bakpoeder
  • 100 tot 120 ml lauw water
  • 1 thl zout
  • 1/2 el olijfolie en olie om de vorm in te vetten
  • beetje paneermeel (voor de bodem)

Voor de vulling
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 300 gram wortel, in partjes gesneden en gaar
  • 300 gram bietenblokjes, gaar
  • 1 el olie (kokosolie of olijfolie)
  • 1 thl gemberpoeder
  • 1 thl gedroogde munt
  • 1 el ketjap
  • 3 eieren
  • handje gehakte pinda's
  • handje diepvries doperwtjes
  • 50 gram zachte geitenkaas
En ook: een taartvorm

Bereiding deeg:
Meng het bloem met het bakpoeder en het zout. Voeg voorzichtig het water en de olijfolie toe (maar niet al het water in één keer). Kneed flink door. Is het te droog, voeg dan nog wat water toe tot je een smeuïg deeg krijgt. Niet alle bloem neemt evenveel water op, dus het is even uitproberen. Is het deeg lekker soepel en plakt het niet meer aan je handen? Dan ben je klaar met kneden.  Omdat je bakpoeder gebruikt, kun je het meteen gaan uitrollen, het hoeft niet te rijzen of te rusten.
Vorm er een bal van, sla of druk deze plat met je handen en bestrooi royaal met bloem. Rol het uit met een deegroller tot een grote ronde lap die groter is dan de taartvorm.
Vet de taartvorm in en leg de deeglap in de vorm. Druk het deeg voorzichting aan op de bodem en vouw het overschot aan deeg over de taartranden heen (naar buiten toe).
Bestrooi de bodem met wat paneermeel (dit om de voorkomen dat het vocht uit de vulling gaat lekken).

Bereiding vulling:
Verwarm nu eerst de oven op 180/200 graden.
Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de rode ui en de knoflook samen met het gemberpoeder en de gedroogde munt. Voeg wortelen, bietjes en doperwten toe, samen met een eetlepel ketjap en bak even op iets hoger vuur.
Klop de eieren los met peper en zout in een kom (hou een heel klein beetje achter de hand voor straks) en doe daar het groentenmengsel bij. Meng het om en om en verdeel het over het deeg.
Verkruimel de geitenkaas en verdeel het over de taart, samen met de gehakte pinda's. Vouw de overtollige uitstekende deegranden over de vulling heen en bestrijk deze met wat eigeel.

Bak ongeveer 45 minuten af in het midden van de oven. Dek het eventueel af als het te hard gaat, om te voorkomen dat de bovenkant aanbrandt.