zondag 3 juli 2011

Bananentaartje met koekjesbodem


Voor 3 mini 1-persoonstaartjes

De bodem:
  • 60 gram gemalen koekjes (ik gebruikte speltbiscuit gezoet met maismoutstroop)
  • 60 gram boter
  • 1 thl honing
De vulling:
  • 1 zakje agar  (=5 gram) (*)
  • 50 ml water
  • 2 el frambozenjam
  • 100 ml yoghurt
  • 6 druppels stevia (of 3 tot 6 el suiker) (*)
  • 1 banaan

En ook: 3 aluminiumbakjes van 12 cm doorsnede (die ik eindeloos hergebruik, gewoon afwassen en klaar voor de volgende ronde!). Natuurlijk kun je ook een grote taartvorm gebruiken, pas dan de hoeveelheden aan.

(*) zie voor uitleg producten ABC


Bereiding:
De bodem:
Doe de koekjes in een plastic zak en rol met een deegroller erover heen, net zo lang tot de koekjes verpulverd zijn. Smelt de roomboter en doe de koekkruim erbij, samen met een theelepel honing. Verdeel de koekjesbodem over de taartvormpjes, maak het plat en stevig door met de bolle kant van een lepel te drukken. Zet de taartvormpjes minimaal een half uur in de koeling.

De vulling:
Klop de agar (plantaardig geleermiddel) door het water en doe er 2 eetlepels jam bij. Verwarm in een pannetje en laat 2 minuten heel zacht pruttelen.
Doe 100 ml yoghurt in een kom en meng met 6 druppels stevia en voeg vervolgens het agar mengsel toe. Snij de helft van de banaan in hele kleine blokjes en roer door het yoghurtmengsel. Giet dit over de koekjesbodem heen. Snij de rest van de banaan in plakjes en leg ze bovenop de taartjes. Bestrijk de banaan met jam, zodat het niet verkleurt. Zet de taartjes minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Bestrooi eventueel nog met wat koekkruimels......

Alternatieven:
Vervang de agar door gelatine (let op: gelatine is niet geschikt voor vegetariƫrs)
Gebruik andere jam of ander fruit, bijvoorbeeld frambozen of aardbeien
Gebruik kwark, slagroom, of roomkaas in plaats van yoghurt