zondag 19 juni 2011

Witte kool met rozenwater en dadels

Koken met rozenwater levert heerlijke subtiele gerechten op. Je kunt het zowel in zoete als in hartige gerechten gebruiken. Volgend weekend ga ik experimenteren met een taart van aardbeien en rozenwater, maar eerst gaan we er een heerlijke witte koolgerecht mee maken. Rozenwater is verkrijgbaar bij Turkse winkels (zie ook het Producten ABC).

Onderstaand recept is een vrije interpretatie van een recept uit Oman (oorspronkelijk met aubergine), afkomstig uit:
World Food Café. Vegetarische recepten uit de hele wereld
Chris & Carolyn Caldicott

(een kookboek dat ik van harte kan aanbevelen overigens)


Wat heb je nodig: 
  • ½ witte kool, heel fijn gesneden
  • 1 el olie (olijfolie of kokosolie)
  • 1 ui
  • 1 thl kaneelpoeder
  • 1 thl kardemompoeder
  • snuf cayennepeper
  • 150 ml bouillon
  • peper en zout
Voor de dressing/saus:
  • 2 el rozenwater
  • 6 dadels, gedroogd (*)
  • sap van 1 limoen of citroen
  • scheutje yoghurt (ongeveer 100 ml)

En ook: een staafmixer

Voor er over heen: handje verse gehakte peterselie

(*) Heb je geen dadels in huis? Vervang ze dan voor rozijnen. Ook niet op voorraad? Misschien dan eerst even langs de winkel.

Bereiding: 
Verwarm de olie in een koekenpan. Bak de kruiden in de warme olie en doe er de knoflook en ui bij, laat wat zachter worden en voeg dan de witte kool toe. Roer even flink om, zodat de kruiden zich goed met de kool mengen en voeg dan de bouillon toe. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de kool lekker zacht is (ongeveer 10 minuten).

Terwijl de kool gaart, maak je de dressing/saus. Doe het rozenwater, de dadels en het sap in een hoge kom en zet de staafmixer er op tot het een puree is geworden. Voeg net zoveel yoghurt toe tot het een romige dressing/saus is geworden.

Als de kool gaar is, meng je de dressing/saus er door heen en maak af op smaak met zout en peper. Je kunt de kool warm of koud serveren, het is allebei lekker. Bestrooi royaal met de verse peterselie en eventueel wat zonnebloempitten.

Dit bijgerecht combineert met veel verschillende gerechten. Wij aten er groenteburgers bij, dit keer gemaakt van bieten, kikkererwten en doperwten en Turks brood en salade. Maar het smaakt ook heerlijk bij gegrilde kipfilet of pittige gehaktballetjes of als lekker hapje op een tafel vol met tapas…..