zondag 5 juni 2011

Raapstelenstamppotje met honing, mosterd en tijm

In ons groentepakket van de biologische boer troffen wij raapsteeltjes aan. Voor ons tot nu toe onbekend. Ter kennismaking maakte ik er een stamppotje van. Dat smaakt naar meer! Raapsteeltjes zijn de blaadjes van meiknolletjes en chinese kool en laten zich op heel veel manieren verwerken. Ze hebben een licht zure maar wel frisse smaak, met heel in de verte iets nootachtigs. Dat gaan we in de sla verwerken, door de pasta gooien en hee, misschien maak ik er zelfs wel eens een quiche mee!

Maar eerst dat stamppotje dus!


Wat heb je nodig voor 2 personen:
200 gram raapsteeljes (of een bosje, het wordt per bosje verkocht)
400 gram aardappelen
100 gram spekreepjes
1 bouillontablet
1 ui fijn gesneden
1 teen knoflook, fijn gesnipperd
½ el mosterd
1 el honing
4 tot 5 takjes verse tijm (of ½ el gedroogde tijm)
Peper en zout

Bereiding
Was de raapsteeltjes goed, er kan nogal wat aarde en vuil tussen zitten (en misschien zelfs een slakje). Laat uitlekken en snij de stelen in 3 tot 4 gelijke stukken.

Schil de aardappelen en kook ze 20 minuten in water met een bouillontablet.
Verwarm een koekenpan en bak de spekreepjes uit. Doe de ui en de knoflook erbij als de spekreepjes bijna klaar zijn (en dan bedoel ik lekker knapperig gebakken). Pulk de tijmblaadjes van de steeltjes en strooi die over de spekjes.

Giet de aardappelen af, maar bewaar het kookvocht. Maak er puree van met een stamper (en gebruik alsjeblieft geen staafmixer, niets zo dodelijk voor aardappelpuree als een staafmixer, daar wordt het taai van). Giet er wat van het kookvocht bij en een ½ el mosterd, net zoveel tot het lekker smeu├»g en goed op smaak is.

Voeg de raapsteeltjes toe aan de spekreepjes en bak heel kort mee. Voeg een eetlepel honing toe, schep nog even om en giet de inhoud van de pan bij de aardappelpuree. Roer even goed door en proef even of er nog peper en zout moet worden toegevoegd.


Variant zonder vlees, vervang de spekreepjes door:
-          gedroogde tomaten
-          noten
-          kikkererwten