maandag 20 juni 2011

Pittige stoofschotel met rundvlees en groenten (ook met vegetarisch alternatief)

Stoofschotels van rundvlees zijn niet goedkoop, zeker niet als je biologisch vlees koopt. Ik los dat op door een rundvleesstoofpot aan te vullen met ander lekkers, zodat je er zeker 2 dagen van kunt eten. Ben je een grote vleeseter of maak je je niet druk om geld, verdubbel dan de hoeveelheid vlees en gebruik wat minder aardappelen en groente. Hou rekening met een bereidingstijd van ongeveer 2,5 uur.
Onderaan geef ik een vegetarisch alternatief.


Wij eten hier met 2 personen 2 dagen van. De eerste dag met rijst en Witte kool met rozenwater en dadels, de tweede dag met pitabroodjes en sla.

Wat heb je nodig:
 • 250 gram runderlappen, in kleine blokjes gesneden
 • 2 el olie (kokosolie of olijfolie, of misschien stoof jij je rundvlees in de roomboter, dat kan ook)
 • 1 grote ui, gesneden
 • 1 teen knoflook, gesnipperd
 • 500 gram gezeefde tomaten
 • ½ limoen
 • 3 grote aardappelen
 • 300 gram bloemkool
 • 100 gram kikkererwten  (*)
 • Peper en zout
 • Verse peterselie
 • 1 el honing
 • 1 el amandelsnipper

En ook: een pan met een dikke bodem

(*) heb ik altijd afgekookt in de diepvries liggen, maar je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken.

Bereiding:
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem. Doe de kruiden, de ui en de knoflook er in en bak even op niet te hoog vuur. Voeg de vleesblokjes toe en schroei het vlees dicht op hoog vuur. Blus af met de gezeefde tomaten en zet het vuur lager, op pruttelstand. Laat 2 tot 2,5 uur zachtjes sudderen, terwijl je het af en toe roert. Probeer na 2 uur hoe zacht het vlees is geworden, en bepaal zo de rest van de kooktijd

Zet na 2 uur wat rijst op, voldoende voor het aantal eters (75 gram per persoon).
Snij de aardappel in kleine blokjes en de bloemkool in kleine stukjes. Breng in een pan wat water aan de kook en kook de bloemkool en aardappel in 4 tot 5  minuten gaar.
Snij de limoen in stukjes en doe deze bij de stoofschotel. Het geeft het een lekkere frisse smaak.

Als je rijst klaar is, voeg je de bloemkool en aardappelblokjes aan de stoofschotel toe, samen met de kikkererwten en een eetlepel honing. Hak de peterselie en strooi dit samen met de amandelsnippers over de stoofschotel.

Opmerkingen:
Je kunt ook de bloemkool en aardappelblokjes meteen toevoegen aan de rundvleesstoofpot en zo laten garen. Mijn ervaring is dat het dan papperig en té gaar wordt als je niet uitkijkt. Je moet niet een situatie krijgen dat je vlees nog niet zacht genoeg is en je aardappel vanzelf puree is geworden.

Vegetarische variant:
Vervang het vlees voor seitan, die je zelf maakt of kant en klaar koopt. Pas dan het recept als volgt aan:

Verwarm de olie in een pan met dikke bodem. Doe de kruiden, de ui en de knoflook er in en bak even op niet te hoog vuur. Voeg de stukjes seitan  toe en bak 5 minuten op niet te hoog vuur, zodat het de smaak van de kruiden goed kan opnemen. Haal de seitan uit de pan en doe de gezeefde tomaten erin. Zet het vuur lager, op pruttelstand en laat de saus een half uur pruttelen

Zet ondertussen de rijst op, voldoende voor het aantal eters (75 gram per persoon).
Snij de aardappel in kleine blokjes en de bloemkool in kleine stukjes. Breng in een pan wat water aan de kook en kook de bloemkool en aardappel in 4 tot 5  minuten gaar.
Snij de limoen in stukjes en doe deze bij de stoofschotel. Het geeft het een lekkere frisse smaak.

Als je rijst klaar is, voeg je de bloemkool en aardappelblokjes én de seitanstukjes aan de saus toe, samen met de kikkererwten en een eetlepel honing. Hak de peterselie en strooi dit samen met de amandelsnippers er over heen.