maandag 13 juni 2011

Pittige raapstelen

Waren de raapstelen die ik vorige week van mijn bioboer kreeg, fris en zacht van smaak, deze week waren ze ontploft: groot en bitter. Dat vereist aanpassing! Ik maakte een roerbakgerecht met kipfilet en appel, met een scheutje diksap om het bitter weg te halen.


 



Wat heb je nodig voor 2-3 personen?
  • 300 gram raapstelen, gewassen en in stukken gesneden
  • 250 gram kipfilet
  • 2 aardappelen in hele kleine stukjes gesneden
  • 1 tot 2 el bloem
  • 1 appel, in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 el olijfolie
  • 50 ml diksap + 50 ml water (of 100 ml appelsap) (*)
  • handje gare kikkererwten (heb ik altijd in de vriezer liggen)
  • peper en zout
  • handje verse koriander
en ook: een grote koekenpan (raapsteel neemt veel ruimte in beslag)

(*) Heb je geen diksap in huis? Een scheut gembersiroop kan ook, of een eetelepel gemberpoeder of een lepel honing….

Bereiding:
Snij de kipfilet in stukjes, doe in een kom en bestrooi met de bloem, hussel dat even goed.
Verwarm de olijfolie in een pan en bak de Marokkaanse kruiden even. Voeg de knoflook, ui en aardappelen toe en bak op redelijk hoog vuur om en om. Doe dan de kipfilet in de pan en bak een minuutje mee voordat je de diksap, water en de appelstukjes toevoegt. Laat pruttelen totdat de kipfilet gaar is en de appel zacht en doe dan de raapstelen erbij. Om en om op hoog vuur bakken, niet te lang want de raapstelen slinken snel (denk aan wilde spinazie). Bestrooi met wat verse koriander.

Lekker met rijst. Je kunt ook de rijst weglaten en de hoeveelheid aardappelen vergroten