donderdag 23 juni 2011

Kapucijners met prei en champignons

In de groentetas troffen we Blauwschokkers aan, verse kapucijners die er spectaculair uitzien met hun blauw-paarse jasje. Omdat ik vergat er een foto van te maken, zocht ik op het net naar een plaatje.
Blauwschokkers zijn maar heel kort verkrijgbaar, van half juni tot augustus en zijn wat prijzen betreft vergelijkbaar met asperges. Bij de groenteboer van mijn moeder doet een pond Blauwschokkers €4,99. Het is dus misschien het overwegen waard ze zelf te kweken. Want lekker zijn ze!

Onderstaand recept maakte ik met ham, maar dit kun je vervangen voor spekreepjes of -als je zonder vlees wilt eten- : gedroogde tomaatjes of iets andere met een stevige bite.

Voor 2 eters:
  • 500 gram blauwschokkers (blijft weinig van over)
  • beetje bouillon
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 kleine prei
  • 100 gram champignons
  • een paar plakjes ham (biologisch)
  • 1 teen knoflook
  • 1 thl bonekruid
  • 1/2 el niet te scherpe mosterd

Dop de bonen: knijp in het vel en de peul barst als vanzelf open. Nu kun je zo de kapucijners eruit ritsen.
Kook ze in de bouillon in 3 tot 5 minuten gaar. Als het grote kapucijners zijn, misschien iets langer, maar probeer er één na 5 minuten. Het is jammer als je ze te lang doorkookt.
Snij de groenten fijn. Verwarm de olijfolie en bak de knoflook, ui en prei met het bonekruid. Als de prei zacht genoeg is, doe je mosterd erbij en vervolgens de champignons.Nog een minuutje bakken, blauwschokkers erbij en klaar.

Wij aten er aardappeltaart bij.