zaterdag 11 juni 2011

Courgetteaardappelschotel met mozzarella








Wat heb je nodig voor 2-3 personen:

  • 1 courgette
  • 400 gram aardappelen
  • 1 ui, gesneden
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • kruiden: bijvoorbeeld een paar takjes verse tijm of een el gemengde gedroogde kruiden als tijm/oregano/basilicum, of alleen wat salie
  • 1 bouillontablet (groentebouillon)
  • 500 gram gezeefde tomaten (= 1 pakje)
  • peper en zout
  • 1 bolletje buffelmozzarella van ca. 125 gram (*)
  • klein handje geraspte kaas

En ook: een grilpan en een ovenschaal

(*) Niets viezer dan een hap mozzarella nemen die qua substantie aan kauwgom doet denken. De goedkoopste mozzarella is vaak taai. Ik gebruik buffelmozzarella, dat is iets duurder dan mozzarella gemaakt van koemelk, maar vele malen smakelijker.


Bereiding:
Verwarm de olijfolie in een pan en bak de ui en de knoflook. Voeg de gezeefde tomaten toe, de kruiden en het bouillontablet toe en laat minimaal 15 minuten zachtjes pruttelen, terwijl jij met de aardappelen verder gaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Kook ze 2 minuten en koel ze af met koud water.
Snijd de courgette in plakken, verwarm wat olijfolie in een pan en gril de plakken courgette (daar ben je wel even mee bezig, bij mij ging dat in 3 etappes omdat er niet voldoende ruimte in de pan is. Heb je weinig tijd, snijd dan de courgette in blokjes en bak ze allemaal tegelijk in een koekenpan).
Leg dakpansgewijs en om en om de courgette- en aardappelplakjes in de schotel en bestrooi met peper en zout. Giet de saus erover heen en gooi er wat geraspte kaas over.
Snij de mozzarella in plakjes en leg ze boven op.
Bedek de schotel met aluminiumfolie en zet in het midden van de oven. Bak af in ongeveer 45 minuten, waarbij je de laatste 10 minuten de folie ervan af haalt.

Lekker met sla.

Varianten met vlees en vis:
Omdat Zoon gruwt van groenten en een carnivoor is, geef ik hem er chippolataworstjes bij.
Je kunt ook wat gehakt toevoegen aan de schotel.
Een heerlijke variatie op deze schotel is door ansjovisfilet toe te voegen. Gebruik dan verse salie als kruid en voeg wat partjes citroen toe.