donderdag 30 juni 2011

Bloemkool-kerrieschotel

Lekker hoor deze bloemkool in een kokosmelk-yoghurtsaus. De kokosmelk maakt het zacht en romig, en de yoghurt maakt het fris.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 400 gram afgekookte bloemkool
  • 1 el olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesnipperd
  • 2 thl kerriepoeder
  • ½ thl sambal (of een ½ vers rood pepertje)
  • korianderzaad (paar slagen met de zaadjesmolen) en verse koriander
  • 1 limoenblaadje (*)
  • 150 ml kokosmelk en 150 ml yoghurt (kan ook met alleen kokosmelk)
  • 1 el kikkererwtenmeel  (besan, eventueel te vervangen door bloem) (*)
  • peper en zout
  • 2 gekookte en gepelde eieren
  • handje pinda’s of cashewnoten

(*) zie producten ABC

Verwarm de olie in een pan en bak zachtjes de ui en de knoflook samen met het kerriepoeder en de sambal en het gemalen korianderzaad. Giet de kokosmelk erbij en voeg het limoenblaadje toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaak van het blaadje goed in de kokosmelk trekt.

Nu gaan we de yoghurt toevoegen. Normaal schiet yoghurt in de schift (het wordt vlokkerig) als je het verwarmt, maar niet als je er wat kikkererwtenmeel (of bloem) doorklopt. Klop dus de yoghurt los met het kikkererwtenmeel en voeg het toe aan de saus. Roer door en breng weer aan de kook, doe de bloemkool en de eieren erbij en maak af op smaak met peper en zout. Bestrooi met fijngehakte pinda’s of cashewnoten en verse koriander.

Hier zonder koriander en noten want die waren op, en zonder de ei,
want die was al opgegeten toen ik pas bedacht dat er nog een
foto moest worden gemaakt.

Lekker met rijst of in een pitabroodje of een tortilla.

Varianten:
  • Vervang de eieren voor kikkererwten of tofu of tempeh.
  • Liever vlees? Met kipfilet smaakt het ook prima!
  • Vervang je de kokosmelk volledig door yoghurt? Dat kan maar pas dan het recept iets aan: Bak de ui en de kruiden, voeg de bloemkool toe en voeg op het laatst de yoghurt toe (die je dus hebt losgeklopt met wat meel). Ook moet je er misschien wat zoets aan toevoegen: gemberpoeder of mangoblokjes ter compensatie van het zuur van de yoghurt.