zondag 15 mei 2011

Zoete broodjes bakken - muffins met dadels en noten

Soms heb je zin in snel en makkelijk, gewoon uit bed klimmen, mond opendoen en iets warms en zoets naar binnen schuiven. Muffins zijn daar ideaal voor. Die heb ik dan ook altijd in de vriezer voor het geval een boterham smeren te veel moeite is.

Deze muffins zijn met kokosolie bereid, bij wijze van experiment. Ik werd door Eet goed voel je goed op het spoor van kokosolie gezet en ik ben natuurlijk nooit te beroerd om iets uit te proberen. Dus een pot kokosolie gekocht, er al diverse gerechten mee bereid (voornamelijk roerbak) en nu was het dan tijd om uit te zoeken hoe de kokosolie zich in een muffin gedraagt. Conclusie: prima! Niet net zo zacht en smeuiig als roomboter maar wél stukken lekkerder van bite dan het alternatief lijnzaadolie en zeker beter van smaak dan olijfolie (dat laat een penetrante smaak achter, vind ik). En, niet onbelangrijk, veel gezonder dan de roomboter. Kokosolie is weliswaar een verzadigd vet maar zit bomvol goede omega 3 vetzuren, is goed voor de cholesterolspiegel en schijnt goed te zijn als je wilt afvallen. Je kunt er hier meer over lezen.

Als we dan toch gezond bezig zijn, dan maken we de muffins meteen ook suikervrij en zoeten ze met vloeibare stevia,. Samen met dadels, lijnzaad en noten moet het toch een heel verantwoord hapje worden, lekker als ontbijt of voor een stevige trek tussendoor.

Wat heb je nodig voor 12 muffins:
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram speltmeel
  • 2 el lijnzaad
  • 2 thl bakpoeder
  • 1 thl kaneelpoeder
  • pietseltje zout
  • 9 dadels zonder pit
  • 2 handjes ongebrande ongezouten noten, fijngehakt (tenzij je kolenschoppen als handen hebt, dan voldoet 1 hand noten)
  • 4 druppels stevia (zie Producten ABC)
  • 1 ei
  • 200 ml melk of yoghurt
  • 3 el kokosolie (of 3 el roomboter als je geen kokosolie in huis hebt)

en ook: een muffinbakvorm en een staafmixer

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bereiding:
Weeg het meel af en doe daar het bakpoeder, de lijnzaad het zout, de noten en de kaneel bij.
Klop in een andere kom het ei los en giet de melk erbij. Verwarm de kokosolie en giet deze bij het eimengsel (de kokosolie is namelijk hard en moet dus eerst smelten). Doe de stevia erbij en de dadels en zet de staafmixer erop tot de dadels fijngemalen zijn. Giet het meelmengsel bij het eimengsel en schep om met een lepel. Niet te goed roeren, het beslag mag best grof uitpakken.

Vet een muffin bakvorm in en schep met behulp van 2 lepels het beslag in de vorm.

Zet in het midden van de oven en bak in 18 tot 20 minuten af. De muffin is goed als een houten prikker er droog uitkomt (nadat je hem wel er zelf hebt ingestoken hè, dat kruipt er niet uit zichzelf uit).

Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Eet op of vries in.