maandag 23 mei 2011

zachte appel-frambooskoek - zonder suiker

Iets tussen een cake en koek in, deze zachte smeuïge koek. Erg lekker, bijzonder vullend en extra lekker met een lik jam of appelstroop er op. Het ziet er wat vreemd uit doordat het roze kleurt door de frambozen. Een verantwoord tussendoortje om mee te geven naar school!

Wat heb je nodig:
  • 4 el geraspte kokos
  • 4 el lijnzaad
  • 4 el zonnebloempitten
  • 4 el amandelschaafsel
  • 4 el gehakte ongebrande gemengde noten
  • 10 dadels zonder pit
  • 4 el diepvriesframbozen (of vers indien het het goede jaargetijde is, of aardbeien)
  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 2 thl bakpoeder
  • 1 thl kaneelpoeder
  • pietseltje zout
  • 250 ml yoghurt
  • 1 ei
  • 6 druppels stevia (zie producten ABC)
  • 6 el kokosolie gesmolten (je kunt ook als alternatief roomboter gebruiken)
  • 1 appel

en ook: 1 cakevorm en olie om de vorm in te vetten


Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Doe alle paars gemarkeerde ingredienten in een keukenmachine en hak fijn.
Doe het meel, het bakpoeder, kaneel, zout in een kom.
Meng in een andere kom de yoghurt met het ei en de gesmolten olie. Giet het yoghurtmengsel bij het meelmengsel en roer door met een spatel. Doe de gehakte ingredienten erbij. Rasp een appel en roer deze er op het allerlaatst door.
Vet een cakevorm in en strooi wat meel op de bodem. Giet het beslag in de cakevorm en bak in het midden van de oven af, minimaal een uur. Controleer of de koek gaar is met een houten prikker. De koek blijft wat smeuïg en plakkerig. Laat afkoelen en snij in plakken. Lekker met stroop of jam.