zaterdag 28 mei 2011

Wortelkokosmuffins - suikervrij

Wat heb je nodig voor 12 muffins:
  • 200 gr speltmeel (of bijvoorbeeld ½ boekweit, half spelt)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 tot 4 druppels Stevia (of 3 el suiker: arengasuiker of gula java of gewone suiker) (*)
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 3 eetlepels geraspte kokos
  • 1 el lijnzaad
  • snufje zout
  • 125 gr. geraspte wortel
  • 50 gr gehakte gemengde ongebrande noten (= ongeveer 2 kleine handjes)
  • 4 dadels zonder pit
  • 3 el olie (kokosolie of olijfolie of lijnzaadolie) of 3 el roomboter
  • 1 ei
  • 200 ml Yoghurt (of melk/sojamelk/havermoutmelk)

(*) zie producten ABC

En ook: een ingevet muffinbakblik

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereiding:
Meng in een kom het meel, de bakpoeder, kaneel, kokos en lijnzaad.

Klop in een andere kom de yoghurt met het ei en de olie (als je kokosolie gebruikt, verwarm je deze even om het vloeibaar te maken). Doe de dadels erbij en zet even de staafmixer erop. Voeg dan de stevia toe en roer nog even door.
Giet het natte mengsel bij het meel en meng met een spatel. Voeg de gehakte noten en de wortelrasp toe en verdeel het mengsel over het bakblik.

Bak ongeveer in 20 minuten af in het midden van de oven.

Bakblik eruit halen en even laten staan. Wip dan de muffins uit het blik en laat afkoelen op een rooster.

Heerlijk als ontbijt met een lik appelstroop! Kan worden ingevroren.