zondag 15 mei 2011

snelle pasta

Je hebt niet altijd tijd en zin om een tomatensaus lekker lang te laten pruttelen, daarom plaats ik hier een recept voor een snel alternatief, zodat je niet in geval van een luie aanval of tijdgebrek alsnog een pakje K.norr openrukt. Nergens voor nodig, niet doen hoor!

Wat heb je nodig voor 4 personen:
  • 350 gram rundergehakt (*)
  • 1 el olijfolie
  • 1 courgette , in kleine blokjes gesneden
  • 200 gram diepvriesdoperwten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 dikke tenen knoflook, gesnipperd
  • gedroogde kruiden: 1 thl tijm, 1 thl oregano,1 thl basilicum
  • snuf kaneelpoeder en misschien wat chilipoeder
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1/2 kopje water
  • peper en zout
  • 300 tot 400 gram ongekookte pasta (afhankelijk of je er nog iets van  sla bij neemt, als je 'alleen' pasta eet zonder bijgerecht, kun je uitgaan van 100 gram per persoon)
(*) zie hieronder voor een vegetarische variant.

Bereiding
Verwarm de olijfolie in een pan en doe de ui en de knoflook erbij. Laat op laag vuur even bakken en voeg dan het gehakt toe dat je rul bakt. Als het voldoende rulgebakken is, voeg je de tomatenpuree toe. Roer goed door en voeg de kruiden en de groenten toe.

Zet ondertussen water op voor de pasta en kook deze af op de manier zoals jij het gewend bent.

Bak het gehakt-groentemengsel ongeveer 5 tot 10 minuten onder regelmatig omscheppen en voeg eventueel een 1/2 kopje water toe als je het wat meer smeuïg wenst. Proef even en maak af op smaak met zout en peper.

Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Serveren met geraspte kaas en eventueel wat verse kruiden.

Heb je geen geraspte kaas in huis? In de knoflook en peterselie gebakken broodkruim smaakt ook heerlijk, gewoon net als de kaas erover heen strooien!

Vegetarische variant:
Vervang het gehakt voor bijvoorbeeld tofu. Zorg ervoor dat de tofu goed uitgeperst is (het water eruit) zodat je het goed rul en zo knapperig mogelijk kunt bakken. Bak de tofu in een andere pan dan waarin je de groenten en tomatenpuree doet en voeg de tofu pas op het laatste moment aan de saus toe.

Je hoeft er natuurlijk geen 'vleesvervanger' door te doen. Je kunt ook:
  • iets meer groenten toevoegen en er een eitje bij bakken
  • er een salade met kaas en kikkererwten bij serveren
  • de pasta bestrooien met gehakte nootjes
  • besluiten dat je niet omvalt van een keer geen vlees eten zonder een eiwit-alternatief toe te voegen
Restverwerking
Wat je overhoudt is de volgende dag heerlijk onder een griesmeel-kaaslaagje. Even in de oven zetten, stukje geroosterd brood met wat knoflookolie erbij, stuk komkommer of tomaat en klaar!