vrijdag 13 mei 2011

Risotto met koolrabi, salie en spekreepjes

Eigenlijk stond dit experiment gepland met maccaroni, maar toen ik begon met koken zag ik dat ik alleen nog volkoren maccaroni in de kast had staan en dat leek me niet zo lekker met de zachte smaak van salie en koolrabi. Verandering van plan dus. Met risotto pakte het heerlijk uit! Het zoet van de rode ui combineert goed met het frisse van de koolrabi, het zachte van de salie en het pittig zoute van de spekjes. Het is een makkelijk te maken en sober gerecht maar wel heel lekker!

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 2 koolrabi's, in kleine blokjes gesneden en 3 minuten voorgekookt
  • een handje diepvriesdoperwten (vooral voor het kleureffect, anders wordt het zo'n bleke derrie)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 100 gram (biologische) spekreepjes
  • 1 flinke teen knoflook, gesnipperd
  • 200 gram risottorijst
  • 400 tot 500 gram bouillon
  •  een flinke hand verse salieblaadjes, fijn gesneden
  • eventueel: 1 el sherry

Normaal gebruik ik roomboter als ik risotto bereid. Nu met de spekreepjes erbij was dit niet nodig.
Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en bak de spekreepjes uit. Doe de knoflook en de ui er bij, roer door en bak tot de ui glazig ziet. Doe de risotto en de blokjes koolrabi in de pan en roer nu ook weer goed door. Giet de sherry en een flinke scheut bouillon erbij en roer weer om. Dit herhaal je: dus scheutje voor scheutje vocht toevoegen (zo dat de rijst nét onder staat) en omroeren tot het vocht is opgenomen. Je kunt tussentijds een deksel op de pan doen maar blijf er wel bij staan, want dit vraagt aandacht.

Na ongeveer 20 tot 30 minuten is de rijst gaar (hou voor de bereidingstijd aan wat er op de verpakking van de risottorijst staat). Het hoort er wat zompig uit te zien. Voeg de diepvries doperwtjes toe en gebruik de laatste minuten om het gerecht op smaak te maken terwijl de erwtjes ontdooien: voeg wat peper en zout toe, misschien een handje geraspte pittige kaas en op het allerlaatst de fijn gesneden salieblaadjes.

Lekker met een frisse salade. Wij aten er rucola uit eigen tuin bij met komkommer en wortel met een hele basic olie-azijn dressing.

Restjes? Als je risotto over hebt, kun je er de volgende dag risottoburgers van maken.

Alternatieven:
  • De koolrabi kun je natuurlijk vervangen door elke groentesoort die je maar lekker vindt.
  • Eet je liever geen vlees? Misschien kun je de spekreepjes vervangen door gedroogde tomaten. Dat combineert ook goed met salie en heeft een lekkere bite.