dinsdag 24 mei 2011

Chocoladetaart voor de 40e verjaardag van Schatje - suikervrij dat dan weer wel....


Voor de echte durfal! Schatje is dol op alles met een koekjesbodem én op pure chocolade, dus die lekkernijen combineren we voor een verjaardagstaart. Het is nogal machtig, dus een klein hapje is voldoende, net als de Fransen dat doen! De basis van dit recept wordt gevormd door alle ingrediënten voor een chocolademousse, alleen wordt het afgebakken in de oven. Eigenlijk was dit helemaal niet de bedoeling maar in de improvisatie van het moment herkennen we de echte creatieveling (die niet wil toegeven dat haar creatie aan het mislukken is….) Ondanks dat het bijna misging, durf ik te beweren dat deze taart makkelijk en snel te maken is en erg puur smaakt (en oké, licht desastreus is voor de lijn).


Alleen eten in geval van stevige trek en de mogelijkheid flink uit te buiken! Een héél klein stukje is voldoende, misschien met wat verse aardbeien er bij als tegenwicht.

Wat heb je nodig voor een taart voor 6 tot 8 personen?:

Voor de koekjesbodem:
  • 75 gram koekjes (ik gebruikte speltkoekjes gezoet met maismoutstroop)
  • 75 gram roomboter
  • 1 el honing

Voor de mousse:
  • 200 gram pure chocolade
  • 4 eieren,  
  • 4 el koffie
  • 4 tot 6 druppels stevia (zie producten ABC)
En ook: een kleine taartvorm (15 cm doorsnede)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bedek de bodem van de taartvorm met bakpapier, zo kun je de taart straks beter aansnijden. Vet de zijkant in met roomboter.

Zet de eieren klaar in een kom, zodat je ze straks in een keer bij de chocolade kunt doen.

Doe de koekjes in een plastic zak en rol met een deegroller erover heen, net zo lang tot de koekjes verpulverd zijn. Smelt de roomboter en doe de koekkruim erbij, samen met een eetlepel honing. Verdeel de koekjesbodem over de taartvorm en maak het plat en stevig door met de bolle kant van een lepel te drukken Zet de taartbodem tot het afbakken weg in de koeling.

Breek de chocolade in stukken en smelt, au bain marie of in de magnetron of gewoon direct met de pan op het vuur, afhankelijk van wat jij gewend bent. Ik doe het gewoon met de pan op het vuur, dat heel laag staat en dat gaat altijd goed.

Als de chocolade is gesmolten doe je er de eieren en de stevia door, roer flink door en dan voeg je de koffie toe, nog eens roeren en giet dan in de taartvorm.

Bak af in het midden van de oven, een half uur is ruim voldoende. Het ei is immers zo gaar. Bij mij ging de boter lekken, dus ik heb onderin de oven wat bakpapier gelegd om het op te vangen. Laat na het bakken in de vorm afkoelen en zet weg in de koelkast.


Alternatieven:
Taart zonder oven:
Bereid de koekjesbodem zoals hierboven aangegeven.

Smelt de chocolade zoals hierboven aangegeven. Splits de eieren. Roer de eidooiers door de chocolade en voeg op het laatst de koffie erdoor.

Klop in een kom met een handmixer de eiwitten stijf. Het is stijf genoeg als je de kom onderste boven kunt houden en het eiwit netjes op zijn plaats blijft zitten in plaats van op het aanrecht te glibberen. Doe de stevia en klop nog heel even.

Voeg voorzichtig de chocola aan de eiwitten toe en meng met een spatel. Doe dit zachtjes, want anders stort je eiwit in (Ik was weer eens veel te ongeduldig en dat gebeurde dus bij mij, vandaar de ovenvariant).

Giet het in de taartvorm en laat (minimaal 2 uur) opstijven in de koelkast.


Alternatief met suiker:
Gebruik  4 tot 6eetlepels suiker in plaats van SteviaAangezien wij al heel lang weinig suiker gebruiken, vinden wij al snel iets heel zoet. Ben jij wel gewend aan “suiker all the way”, pas dan de hoeveelheden aan naar eigen smaak.