zondag 8 mei 2011

Couscous - basisrecept dat je kunt uitbreiden

Couscous is een heerlijk alternatief voor pasta of rijst. Wij eten het meestal koud met gegrilde groenten er door of met sla,tomaat en olijven. Je kunt het echter ook warm eten ter vervanging van de rijst of de pasta en dan alleen op smaak brengen met kruiden. Je kunt couscous dus warm of koud eten. Wij hebben de voorkeur voor de koude couscous, als een uitgebreid maaltijdsalade waar we van alles doordoen dat we toevallig in de koelkast tegenkomen.

 
Je kunt couscous stomen en wellen. Met stomen heb ik geen ervaring met wellen wel. Ga uit van 1 kopje couscous voor 2 personen.

 
Voor 4 personen heb je nodig:
  • 2 kopjes coucous
  • 4 kopjes kokend water
  • 1 bouillontablet
  • en kruiden: bijvoorbeeld 1 thl saffraanpoeder, wat kaneelpoeder, kerrie, peper en zout en, altijd, veel knoflook!

 
De basis is bij mij altijd de bouilon en het saffraanpoeder. In Turkse winkels kun je ook couscouskruiden kopen, dat heb ik ook wel eens gebruikt. Dan hoeft er geen bouillon bij.

 
Doe de couscous in een grote kom. Breng het water aan de kook. Doe het bouilontablet in een kopje en giet er wat water op zodat de tablet oplost. Giet dan de zo ontstane bouillon en de de rest van het water over de couscous en roer door met een vork.

 
Laat lekker staan, zeker een half uur, voordat je verder gaat. Roer af en toe door met een vork.

 
Als de couscous is afgekoeld, kun je de rest toevoegen. Wij aten gisteravond de couscous heel sober: met olijven, verse peterselie, munt en bieslook en wat knoflookolie. De rest van de maaltijd was al uitgebreid genoeg.

 
Wil je de couscous opleuken dan kan dat bijvoorbeeld met
  • rucolasla, tomaten, komkommer, olijven en stukjes kaas
  • gegrilde rode paprika, verse munt en tonijn
  • gegrilde aubergine en cougetteblokjes, verse kruiden en geroosterde pijnboompitten
  • gegilde kipfilet, kikkererwten, avocadostukjes
  • in de kaneel gebakken aardappelblokjes met doperwten, koriander en noten
  • een heleboel vers fruit en verse munt
Dit zijn zomaar wat varianten die wij regelmatig eten. De mogelijkheden zijn eindeloos!