maandag 16 mei 2011

Asperges: spaghetti met salieboter, asperges, courgette, kip en gedroogde tomaatjes

Niets is heerlijker dan pasta met salieboter. In Umbrië aten we verse ravioli met salieboter en ik ga nog bijna huilen van geluk als ik daaraan terugdenk. Met dat in het achterhoofd én de behoefte aan een ander aspergegerecht dan de klassieker met boter en eieren, maakte ik deze pasta.

Het is wat bewerkelijk want je bent met meerdere pannen tegelijk bezig.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 6 asperges
  • 1/2 courgette, in blokjes gesneden
  • 200 gram kipfilet, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, in stukjes gesneden
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 10 stukjes gedroogde tomaat, fijngesneden
  • 150-200 gram spaghetti

Voor de salieboter:
een flinke homp boter (zeker 100 gram,denk voor één keer niet aan de caloriën) en 10 verse salieblaadjes, fijngesneden.

Leg de asperges voordat je er iets mee gaat doen, eerst een half uur in een bak koud water. Ze laten zich dan beter schillen. Of dit echt zo is weet ik niet, ik papegaai nu vrolijk na wat ik op internet heb gelezen over de bereiding van asperges...

Bereiding:
Schil de asperges en snij ze in kleine stukjes van ongeveer een vingertopje lang. Bewaar de schillen en het kontje van de asperges. Breng de asperges aan de kook met water, beetje boter en wat zout en kook ze  5 minuten. Controleer of ze gaar zijn.

Breng ondertussen in een andere pan water aan de kook en bereid hierin de spaghetti.

Giet de asperges af en bewaar het kookvocht. Leg de aspergeschillen en de kontjes in het kookvocht en laat even een paar minuten puttelen. Houd de afgekookte aspergestukjes even apart.

Smelt een beetje van de boter in een koekenpan en bak de ui en de knoflook een paar minuten op laag vuur. Doe dan de kipfilet en de courgette erbij en zet het vuur iets hoger. Bak om en om, zodat de kipfilet goudbruin wordt. Voeg dan de gedroogde tomaten en de aspergestukjes toe.Smelt de rest van de boter in een pan met dikke bodem en doe daar de fijngesneden salie bij. Laat even trekken op zacht vuur zodat de boter goed de smaak van de salie kan overnemen.Giet de spaghetti af, die zal wel gaar zijn inmiddels en doe deze in de pan met de salieboter. Schep goed om zodat de salieboter zich goed mengt met de spaghetti. Denk glibberig!

Doe dan alle groenten en de kipfiltet bij de spaghetti. Schep voorzichtig om en maak af op smaak met peper en zout. Voeg nog een heel klein beetje van het vocht toe waarin je de schillen hebt laten pruttelen, voor extra smaak....Lekker met geraspte pardano kaas.

Bewaar het overgebleven kookvocht in de vriezer. Dat kan nog eens van pas komen voor een lekkere soep of saus.

Lees hier wat tot nu toe mijn ervaring met asperges was.