vrijdag 1 april 2011

Tomatensaus - basisrecept

Ineens zaten we met een kilo tomaten. Dat kan gebeuren maar vraagt wel om actie. Ik maakte een grote pan tomatensaus, gewoon een basissaus die later kan worden uitgebouwd met ander lekkers. Dit is niet mijn saus maar gewoon de basis tomatensaus zoals je hem in elk degelijk Italiaans kookboek aantreft.

Wat heb je nodig:
  • 1 kilo tomaten, in vieren gesneden
  • 1 ui, in stukken gesneden
  • 1 stuk wortel in kleine blokjes gesneden (ongeveer 100 gram)
  • een paar stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 2 tot 3 tenen knoflook, in stukken gesneden
  • een scheut olijfolie
  • basilicumblaadje (6 tot 10)
  • handje peterselie
  • 1 thl zout
  • 1 thl suiker
Verwarm de olijfolie in een pan en doe er de ui, knoflook en tomaten bij samen met het zout, de suiker en de kruiden. Breng aan de kook, roer goed door en zet het vuur laag. Laat de saus minimaal een half uur pruttelen en roer af en toe door. Dan pureer je de saus met een staafmixer (let op spatten). Als de saus te dun is naar je smaak, laat je hem nog even inkoken. Is ie dik genoeg, maak dan af op smaak met peper en zout en eventueel nog wat suiker.

Laat de saus afkoelen, portioneer in bakjes en vries in.

Alternatieven:
  • gebruik gezeefde tomaten
  • in plaats van suiker, kun je ook kaneel gebruiken
  • de wortel en bleekselderij kun je weglaten