dinsdag 19 april 2011

Spaarcentjes niet authentieke consuminderpesto

Wat heb je nodig voor 4 eters:
  • 50 schone basilicumblaadjes
  • 60 gram Grana Pardanokaas, geraspt (*)
  • 2 tenen knoflook
  • 12 tot 14 el olijfolie
  • 20 gram geroosterde zonnebloempitten (**)
  • Snuf zout

En ook: een vijzel en goede zin om te stampen (of anders een staafmixer).


(*) ik koop altijd een stuk Grana Pardano, dit is een wat goedkopere kaas dan de duurdere Parmigiano Regiano, maar ik geloof dat officieel Pardano geen Parmezaanse kaas mag heten, maar het is net zo lekker. Een stuk kopen en zelf raspen is vele malen goedkoper dan een zakjes geraspte Parmezaans kaas kopen.

(**) Ik vervang regelmatig pijnboompitten voor zonnebloempitten, omdat zonnebloempitten eigenlijk net zo lekker zijn en véél goedkoper. En het leverde een net zo heerlijke pesto op!


Doe de basilicumblaadjes in de vijzel, samen met de knoflook en stamp ze fijn tot moes. Voeg dan de pitten en het zout toe en stamp lekker door terwijl je er scheutje voor scheutje olijfolie aan toevoegt. De hoeveelheid die je uiteindelijk erin stopt, is afhankelijk van de dikte van de moes en je persoonlijke voorkeur. Maak het af met de kaas die je er ook stapsgewijs aan toevoegt terwijl je verder stampt.

Lekker hoor!

Je kunt natuurlijk ook gaan voor de authentieke pesto:
  • 50 schone basilicumblaadjes
  • 60 gram Parmezaanse kaas, geraspt (*)
  • 2 tenen knoflook
  • 12 tot 14 el olijfolie
  • 20 gram geroosterde pijnboompitten
  • Snuf zout

(*) of  30 gram Parmezaan en 30 gram Pecorino. Pecorino is een schapenkaas en zo wordt de pesto wat pittiger van smaak.

Wil je weten waarom ik deze pesto maakte? Lees hier hier over foodwatch, authentieke pesto en levensgenieters.