dinsdag 26 april 2011

Griesmeel-kaassaus

Hele simpele pastagerechten zijn enorm op te leuken als je er een saus over heen doet van griesmeel met kaas. Het lijkt een beetje op bechamelsaus maar dan nóg makkelijker te maken.


Wat heb je nodig voor 4 personen:
  • een pastagerecht voor 4 personen (ik maakte bijvoorbeeld maccaroni met tomatengehaktsaus met champignons en rode paprika)
  • 400 ml melk
  • 40 gram griesmeel
  • 80 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Bereid de pasta zoals jij hem lekker vindt en doe deze in een ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de melk in een pan aan de kook. Zet het vuur niet te hoog, want melk brandt snel aan. Als de melk kookt, voeg je de griesmeel toe en klop je flink door met een garde. Het bindt snel, de saus wordt snel dikker. Laat het 2 minuten doorkoken op laag vuur onder voortdurend roeren. Voeg de geraspte kaas toe en laat deze smelten. Proef even en voeg naar smaak zout en peper toe. Giet de griesmeellaag over de pasta en smeer uit zodat de pasta volledig bedekt is. Zet ongeveer 20 minuten in de oven tot de griesmeellaag een mooi kleurtje heeft.

Variaties, ook lekker om toe te voegen:
  • een eetlepel mosterd
  • een handje peterselie
  • knoflook