maandag 11 april 2011

Linzengroenteschotel met spekjes en salie

Al bijna 2 weken doen we minimaal vers boodschappen en zijn we de vriezer aan het leegeten. Zo ontstaat er weer ruimte voor de voorjaarsgroenten die we gaan inslaan als ze op het voordeligst zijn en die we ook hopelijk zelf kweken in de 'moestuin' (ahum het stukje van 2 bij 2 waar we wat op aan het uitproberen zijn).
Winkelen in de groentelade leverde een halve winterwortel en een hele kleine stronk broccoli op. Ook vond ik in de voorraadkast 2 aardappelen die graag in de pan wilden. Met wat zakjes afgekookt lekkers in de vriezer, wat spekreepje en wat verse blaadjes salie heb je een heerlijke maaltijd.


Wat heb je nodig voor 4 eters:
100 gram broccoli
100 gram winterwortel
200 gram spekreepjes
2 grote aardappelen
Beetje bouillon (om de groenten in af te koken)
200 gram afgekookte linzen
50 gram diepvries doperwten
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook gesnipperd
600 gram afgekookte rijst
1 thl cayennepeper
4 blaadjes verse salie, in stukjes

Snij de broccoli en de winterwortel in stukken en kook 3 minuten af in de bouillon. Gooi de bouillon niet weg, maar bewaar voor straks. Was de aardappelen goed en snij in blokjes (niet schillen hoor, hoeft niet).
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verwarm een grote koekenpan en bak de spekjes uit. In het vet dat hierdoor vrijkomt, bak je de aardappelblokje, de ui en de knoflook (je gebruikt dus geen olijfolie). Als de aardappelblokjes bijna gaar zijn doe je de linzen, de groenten en de rijst er bij. Schep even goed om en giet wat van de bouillon er bij zodat het niet aankoekt. Voeg tot slot de cayennepeper en de salie toe en proef. Voeg eventueel wat peper en zout toe, maar waarschijnlijk hoeft dat niet eens.