maandag 18 april 2011

Koolrabi met kerrie


Koolrabi is volgens wikipedia een kruising van witte kool en wilde witte biet. Het is in ieder geval een heerlijk fris smakende groente die eigenlijk met alle smaken te combineren is. Koolrabi is een knolgroente die in 2 kleuren voorkomt: lichtgroen en paars. De stengels van koolrabi kun je ook gebruiken, bijvoorbeeld om soep van te koken. Koolrabi kun je rauw eten in salade en stoven, bakken en koken.

Wat heb je nodig voor 4 eters:
  • 1 koolrabi in blokjes gesneden
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 thl gemberpoeder
  • 250 gram champignons
  • 400 gram aardappelen in de schil in blokjes gesneden
  • 400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflook, gesnipperd
  • Kokosmelk 50 ml (*)
  • Handje koriander (liefst vers)
  • Peper en zout
  • Scheutje sojaroom 50 ml (*)

(*) Ik had van zowel de kokosmelk als de sojaroom nog een beetje in de koelkast staan, dus gooide ik het er allebei door. De kokosmelk maakte het zoet en de room maakte het zacht. Je kunt natuurlijk ook alleen room of alleen kokosmelk gebruiken.

Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en doe daar het kerriepoeder bij. Laat even bakken op zacht vuur en doe er dan de ui, knoflook en aardappelen bij. Schep goed om en laat bakken totdat de aardappelen bijna gaar zijn. Voeg dan de koolrabi en de kipfilet toe. Bak een paar minuten mee en voeg de kokosmelk en sojaroom toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat sudderen tot alles gaar is. Doe de laatste paar minuten de champignons erbij. Maak op smaak met peper en zout en bestrooi met verse koriander.

Wat je overhoudt kan je de volgende dag eten met wat gekookte rijst of je doet de restjes in een ovenschaal met wat geraspte kaas en warmt het op, lekker met een pitabroodje! Of (ik weet niet van ophouden) je vult er tortilla’s mee…..

Varianten:
  • Bestrooi met gehakte pinda’s
  • Vervang de kipfilet door tofublokjes
  • Vervang de champignons door andere groenten, bijvoorbeeld doperwtjes
  • Doe er wat stukjes appel bij of ananas
  • In plaats van kerriepoeder kun je ook garam massala gebruiken
  • Laat de aardappelen weg en eet het met rijst
  • Voeg een eetlepel mangochutney toe