dinsdag 12 april 2011

Bananenkoekjes - geen vet, weinig suiker

Gaandeweg kom ik er steeds meer achter dat je niet altijd vet en suiker nodig hebt om toch tot een lekker bakresultaat te komen. Veel inspiratie vind ik op De Bakparade en de ideetjes die ik daar op doe, bewerk ik weer naar eigen smaak.

Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor 10 koekjes.


  • 1 banaan, goed rijp
  • 20 gram geraspte kokos
  • 2 el maismoutstroop of appelstroop (zonder suiker)
  • 1/2 thl bakpoeder
  • 1/4 thl kaneelpoeder
  • 1/4 thl gemberpoeder
  • 60 gram speltmeel (of bloem)
  • 10 gram havermoutvlokken
  • 6 gram lijnzaad (=2 thl)
  • snufje zout

Verwarm de oven op 175 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Pureer de banaan met een vork of een staafmixer. Voeg de stroop, de kokos en het lijnzaad toe.
Meng in een kom het meel, de havermout, het bakpoeder, het zout en de kruiden en  doe daar de bananenprut bij. Goed mengen met je handen. Met een eetlepel portioneer je en leg je de koekjes op een bakplaat. Beetje bijwerken hier en daar met 2 lepels, zodat je een acceptabele vorm krijgt en het er niet al te erg uitziet.

Bak de koekjes ongeveer 15 minuten af in het midden van de oven.  Laat ze afkoelen en uitharden op een rooster.

Hou jij van zoeter of heb je niets tegen suiker, doe er dan een beetje suiker en wat extra kaneel bij.

Let op: omdat er geen vet aan toegevoegd wordt, is het niet lang houdbaar. Meteen opeten of invriezen.