vrijdag 4 maart 2011

Verwarring over tortilla's en enchilada's. Wat is wat?

Met een tortilla kun je verschillend soorten voedsel bedoelen.

Tortilla kennen we als aardappelomelet uit Spanje. Een combinatie van aardappelschijfjes en eieren gebakken als omelet.

Tortilla kennen we ook als een pannenkoek op basis van maismeel (of een mengsel van tarwemeel en maismeel) en water. Dit is afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse keuken. Traditioneel was de vulling een combinatie van vlees, saus en kaas. Erbij werd dan quacamole geserveerd. De vulling en wat je vervolgens met die pannenkoek gaat doen, bepaalt hoe je hem moet gaan noemen. Er zijn enchilada's, fajita's en qesadilla's.

Als de tortilla gevuld wordt  en in de oven verwarmd, dan is het een enchilada. Dit is meestal een opgerolde pannenkoek, gevuld met vlees, kip en/of wat groenten.

Een quesadilla is meestal platter gevouwen en gevuld met kaas en/of ham of hele kleine kipstukjes, lijkt meer op een tostie en wordt gegrild. Is heel lekker als je de bovenkant bestrijkt met knoflookolie en zeezout.

Een fajita is een tortilla die vooral gevuld is met reepjes vlees.

Een burrito is dacht ik een tortillavariant waarbij bonen mee mogen doen, ook weer in combinatie met vlees of kip. Een taco is volgens mij gewoon een ander woord voor burrito.

De term wrap die ook wel gebruikt wordt, is naar het lijkt vooral een benaming die verwijst naar het vouwen van de pannenkoek.

Wat kunnen we met deze kennis? Weinig hoor, niet teveel over nadenken, gewoon maken, vullen en opeten! Maakt niet uit hoe je het noemt!