vrijdag 4 maart 2011

Tortilla’s (wraps) – luie methode

Tortilla’s zijn in elke supermarkt kant en klaar te koop maar zelf maken is natuurlijk veel voordeliger. Als je tortilla’s koop kosten ze rond de € 1,30 tot € 1,80 voor 6 stuks maar dan zitten ze wel vol met E-tjes en transvetten (op de verpakking staat dan: geharde vetten), die krijg je er “gratis” bij.  Eigen baksels kosten minder dan 5 cent per stuk, zelf maken dus!

Tortilla’s zijn pannenkoeken op basis van bloem en water waar je een deeg van maakt dat je in bolletjes verdeelt en uitrolt en vervolgens bakt in de koekenpan.

Recepten voor tortilla’s zijn overal te vinden. Even zoeken op internet en je hebt er zo één te pakken. Het lijkt heel eenvoudig, maar je moet wel goed weten wat je doet. De kans op mislukken is aanwezig en zeker weten dat je het bij één poging laat als je handen vol met plakkerig deeg zitten en je een alternatief voor het avondeten moet gaan bedenken.

Hoewel ik niet vies ben van een uitdaging en de zelfgemaakte wraps uitstekend smaakten, is het maken best een werkje en je hebt niet altijd tijd en zin om deeg te rollen. Het kan sneller en het resultaat vind ik eigenlijk vergelijkbaar. Ik heb de verhoudingen van het klassieke recept aangepast en zo gaat het een stuk makkelijker. Met meer water is het een heel dik beslag geworden, in plaats van deeg dus je hebt geen gedoe meer met uitrollen. Voor de smaak maakt het niet uit.

Onderstaand recept is voldoende voor 4 kleine tortilla’s, formaat luchbord (18 cm).

Nodig:
  • 200 ml water
  • 100 gram volkoren tarwe- of speltmeel (*)
  • peper en zout (en ook wat lekkere kruiden zoals kerrie, maar dat hoeft niet)
  • beetje olijfolie
  • (eventueel 1 los geklopt ei, dan bindt het wat makkelijker, ik bak meestal zonder ei)


(*) let erop dat je meel gebruikt en geen bloem. Bloem wordt een plakkerige zooi.

Alles mengen en bakken. Het is belangrijk dat de je tortilla meer tijd geeft dan een pannenkoek. Op niet te hoog vuur langzaam laten garen en voorzichtig omdraaien. Als je de tortilla te snel omdraait dan blijft hij plakken en scheurt de koek. Ik gebruik alleen een heel klein beetje olijfolie voor de eerste wrap en de rest bak ik in een droge koekenpan. Bakken totdat het er een beetje taai uitziet. Ik giet een beetje beslag in de pan. Omdat het zo dik is, bedekt het niet vanzelf de bodem. Ik draai en schud de bodem zodat het beslag zich verspreid, je kunt het ook heel voorzichtig verdelen met een spatel (zoals ze in Frankrijk bijvoorbeeld ook crepes bakken).

De tortilla’s kunnen na het bakken gevuld worden met zelfbedacht lekkers  en even opgewarmd in de oven. Doe dat niet te lang, want ze worden snel erg hard.
Je kunt ook de eerder gebakken tortilla’s opwarmen in de koekenpan en vullen met de al warme vulling (vulling op de ene helft van de tortilla leggen en de andere helft er over heen klappen).


Suggesties:
  • Doe wat kerriepoeder door het beslag.
  • Besmeer de tortilla’s met knoflookolie voordat je de vulling erbij doet.
  • Bestrooien met geraspte kaas.

Ideeën voor vulling:
  • Met geroosterde koolraap, gehakt en knolselderij.
  • Met knolselderij, gehakt, saffraan, honing en amandelsnippers
  • Met gehakt, kidneybonen, rode paprika en maiskorrels en beetje tomatenpuree.
  • Met kidneybonen, rode paprika, maiskorrels, tomatenpuree en een blokje pure chocolade.
  • Met gerookte zalm, courgette en doperwtjes.
  • Met stukjes pittige kip, koriander, aubergine.


Deze tortilla’s kunnen worden ingevroren.