maandag 28 maart 2011

Roerbak van bietjes, broccoli en linzen met een frisse saus

Snel en makkelijk, mits je al gare bieten, broccoli en linzen (*) hebt

Wat heb je nodig voor 2 eters:
200 gram gare bietenblokjes (**)
100 gram gare broccoli
100 gram gare linzen (rood of bruin)
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 thl kaneelpoeder
1 thl gemberpoeder
1/2 chilipoeder
2 thl gedroogde munt (of verse als je hebt)
2 thl gula java (of basterdsuiker)
handje ongebrande noten
handje verse koriander
peper en zout

(*) kook een heleboel linzen tegelijk af, portioneer en bewaar in de vriezer, zo grijp je nooit mis.
(**) bietjes kun je makkelijk gaar laten worden in de oven. Wikkel elke biet in aluminiumfolie en leg in de oven op 200-220 graden. Na ongeveer 5 kwartier zijn ze gaar, dit kun je controleren met een houten prikker. Laat ze afkoelen en dan kun je ze schillen en verder verwerken. Ik gaar de bieten als ik brood bak, dan staat de oven toch al aan.....


Voor de saus
150 gram cottage cheese
handje verse koriander gehakt
beetje munt, kaneel, gember, chilipoeder
Peper en zout

Bereiding
Verwarm de olie en bak de ui en de knoflook een paar minuten. Doe er dan de kruiden bij en roer goed door tot de geuren vrijkomen. Voeg de groenten en de linzen toe en bak ongeveer 5 tot 10 minuten op laag vuur. Maak af met peper en zout.
Meng intussen de ingediƫnten voor de saus.
Schep de bietenbroccoli op een bord en strooi de koriander en noten er overheen en maak het af met een lepel saus. Zet de rest van de saus in een kommetje op tafel zodat er naar behoefte bij gedaan kan worden.

Wij aten er quinoa bij.

Varianten
je kunt ook andere kruidencombinaties proberen, bijvoorbeel garam massala of marokkaans kruidenmengsel.