donderdag 17 maart 2011

Rode Linzenpuree

Ik ben dol op dhal, zeg maar linzensaus of linzenpuree op zijn Indiaas. Je kunt het eten met rijst, groenten, in een pitabroodje of natuurlijk met echte chapati’s of naanbrood. Het smaakt ook heerlijk bij gegrilde kipfilet of gehaktballetjes (al is de Indiase keuken nogal gericht op vegetariërs, het combineert uitstekend met vis of vlees). Ik ben geen expert van de Indiase keuken hoor en fröbel gewoon wat, na wat bladeren in een Indiaas kookboek.

Deze linzensaus maakte ik van rode linzen en gezeefde tomaten. Door de tomaten wordt het net wat frisser dan als je alleen linzen zou gebruiken.  Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor een pan saus waar je zeker een paar keer van kunt eten. Het is heel goed in te vriezen.

Wat heb je nodig:
  • 250 gram rode linzen, goed gewassen
  • 500 gram gezeefde of gepelde tomaten (blik of pak)
  • 3 kopjes water (afhankelijk van de gewenste dikte van de saus/puree)
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook in stukken gesneden
  • 1 el garam massala (*)
  • 1 el olijfolie
  • een staafmixer

(*) Garam massala is een Indiaas kruidenmengel. Er zit meestal in: koriander, komijn, paprikapoeder, kaneel, kardemom, laurier en kruidnagel. Heb je het niet in huis, ren dan niet meteen naar de winkel maar kijk dan gewoon in je voorraadkast wat je wel hebt. Je hebt vast wel kaneelpoeder,  paprikapoeder en kruidnagel in huis, met peper en zout erbij kom je dan al een heel eind. Hou je van pittig, overweeg dan om een volgende keer de specerijen en kruiden in huis te halen.

Bak de ui en knoflook zachtjes aan in de olie met de garam massala-kruiden en doe de rode linzen erbij. Even om en om bakken en voeg dan de tomatenprut doe en wat water. Breng het aan de kook en laat ongeveer 30 minuten pruttelen tot de linzen zacht zijn. Kijk af en toe of het niet te dik wordt, dan kan het aanbranden, verdun het dus op tijd met wat extra water. Zet tot slot de staafmixer erop en kijk of je de puree nog meer wilt verdunnen of niet. Maak af met zout en peper en bestrooi eventueel met verse koriander.

Wij aten er rijst bij en broccoli met knolselderij en kikkererwten , maar met iets anders smaakt het ook prima, deze linzenpuree laat zich zo’n beetje met van alles combineren.