vrijdag 4 maart 2011

Quichedeeg (korstdeeg) - aangepaste tekst

Quichedeeg is helemaal niet zo moeilijk te maken en natuurlijk is zelfgemaakt deeg stukken goedkoper dan een kant en klare quichemix.  Maak een dubbele of driedubbele hoeveelheid en vries het per portie in. De volgende keer dat je quiche maakt, haal je bijvoorbeeld in de ochtend het deeg uit de vriezer en je legt het in de koelkast. Tegen de tijd dat je in de avond wilt gaan bakken, is het deeg ontdooid en klaar voor verwerking.
Je kunt ook - als je veel vriesruimte hebt en veel taartvormen op voorraad - de bodem al afbakken. Dan hoef je echt alleen nog maar de vulling te maken, die over de bodem te verdelen en de taart verder af bakken.

Voor een quichedeeg (of korstdeeg zoals het ook wel wordt genoemd) zijn de verhoudingen:

Bloem/meel staat tot vet als 2 staat tot 1. Ook kun je per 200 gram bloem 1 ei gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk

Ik gebruik bijvoorbeeld wel een ei als de vulling groenten met veel vocht bevat.

Roomboter wordt vaak gebruikt in quichedeeg, maar het is natuurlijk baggervet. Margarine gebruik ik liever niet en olijfolie erdoor is ook geen succes. Je kunt een deel van de boter vervangen voor melk of kwark of roomkaas voor een minder calorierijke variant.

Je kunt de taart voordat je de vulling erin doet, blind bakken maar dat hoeft niet. Ook hier is de afweging die ik maak gebaseerd op de vochtigheid van de vulling. Bak je niet blind, dan is het wel verstandig om de bodem te bestrijken met ei voordat je de vulling toevoegt.

Ik geef hieronder meerdere varianten, allen voor een taart met doorsnede 26 cm.

1) Basisrecept zonder ei:
  • 200 gram meel of bloem
  • 1/2 thl zout
  • 100 gram koude roomboter (en boter voor het invetten van de vorm)
  • 3 el koud water

2) Basisrecept met ei:
  • 200 gram speltmeel of bloem
  • 1/2 thl zout
  • 100 gram koude roomboter (en boter voor het invetten van de vorm)
  • 3 thl koud water
  • 1 ei losgeklopt
3) Basisrecept magerder variant:
  • 200 gram meel of bloem
  • 1/2 thl zout
  • 50 gram koude roomboter (en boter voor het invetten van de vorm)
  • 50 ml melk (of sojamelk/kwark/havermoutmelk)
  • 3 el koud water

en ook in alle gevallen áls je blind bakt: bakpapier en gedroogde kikkererwten of andere peulvruchten. Die vind je in de buurt van de groenteafdeling in de supermarkt. 1 zak van 500 gram is voldoende voor de blindbakvulling en kun je meerdere malen gebruiken.

In onderstaande beschrijving ga ik uit van blind bakken. Doe je dat niet, sla dan deel B over.

Bereiding: 

a) Deeg maken:
  • Zeef de bloem (of als je geen zeef hebt, roer door met een garde) en het zout in een kom.
  • Prak de koude boter in kleine stukken en doe ze bij de bloem. Stop je handen in de kom en prak en wrijf de boter net zolang tot het aan broodkruim doet denken.
  • als je ei gebruikt voeg je het nu toe: Maak een klein kuiltje in het midden en doe daar het losgeklopte ei in (en hou een  beetje achter de hand voor later)
  • zonder ei: giet het water bij het meel. Nu ga je mengen, je kunt dit met een mengmachine doen. Het blijft een beetje kruimelig. Is het redelijk gemengd, knijp dan met je vingers in het deeg, totdat het een klont gaat vormen.  Uiteindelijk maak je er een mooie bal van. Gaat het moeizaam, voeg dan nog wat water toe (niet te veel!).
  • Doe er plasticfolie omheen en zet het weg in de koelkast, het moet zeker een half uur rusten.
  • Verwarm de oven op 180 tot 200 graden. 
  • Vet de taartvorm in en strooi wat meel/bloem over de bodem.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en rol het deeg uit met een deegroller (of als je die niet hebt een lege fles). Bekleed de vorm met de deegplak. Als uitrollen niet je sterkste kant is: druk de bal deeg plat, leg in de vorm en druk met je knokkels het deeg plat en werk het naar de randen toe. Werk bij de randen de hoogte in. Snijd eventueel de deegranden af met een mesje voor een net resultaat.
  • Prik met een vork wat gaatjes in de bodem (zo kan de stoom tijdens het bakken ontsnappen)




B) Blind bakken


  • Frommel het vel bakpapier in je hand. Nu is het makkelijk te vormen. Leg het in de taartvorm. Leg de gedroogde kikkererwten/bonen er overheen en druk wat aan.

  • Bak de bodem af in het midden van de oven in ongeveer 20-25 minuten. Het is klaar als het deeg er redelijk compact en stevig uitziet. Controleer tussentijds want elke oven is anders.
  • Als de deegbodem klaar is, verwijder je het bakpapier en de kikkererwten. De kikkererwten kun je gewoon volgende keer weer gebruiken maar let wel op dat je ze niet per ongeluk afkookt om op te eten, want dat is niet meer de bedoeling!
C) Afbakken

  • Bestrijk de taartbodem met een kwastje met wat ei
  • Giet de vulling (kijk voor recepten elders op de site) erbij
  • Bak in ongeveer 30 minuten af ( maar elke taart en vulling is anders dus controleer regelmatig)