dinsdag 15 maart 2011

Pitabroodjes

Makkelijk te maken en spotgoedkoop, dus lekker zelf doen! Op internet circuleren diverse recepten en ik gaf daar mijn eigen draai aan. Ik voeg kruiden en knoflook toe aan het deeg, zodat de broodjes zelf wat meer smaak hebben.

Pita’s zijn bij uitstek geschikt om restjes in te gooien. Maak een grotere hoeveelheid deeg en vries het in. Dan heb je een volgende keer voor je het weet zelf gemaakte vers gebakken pita’s.

Wat heb je nodig voor 3 grote pita’s of 6 kleine?
175 gram speltbloem (of meel)
½ el olijfolie met daarin gesnipperd 1 grote teen knoflook
Peper en zout
½ thl kaneelpoeder
2 thl munt
105 ml lauw water
1 thl gist

Los de gist op in het water. Meng de bloem met de kruiden, peper en zout. Giet het gistmengsel erbij en de knoflookolie en kneed tot een mooi zacht deeg.

Zet het deeg weg in een kom met plastic erover en laat het ongeveer een uur rijzen. Als je de kom insmeert met wat olijfolie, komt het er straks eenvoudiger en zonder te plakken uit.


Nu ga je het deeg nogmaals kneden en je verdeelt het in gelijke delen waar je balletjes van rolt. Als het te plakkerig is doe je er wat bloem bij.

Verwarm de oven op 220 graden.

Leg de deegballetjes op een bakplaat met bakpapier, strooi er wat bloem over en leg er een theedoek overheen. Laat ze een paar minuten met rust. Druk ze dan plat, zodat je de bekende pitavorm krijgt. Prik in elke pita wat gaatjes met een vork. Leg de theedoek er weer overheen en laat nog 10 minuten staan.

Bestrijk de pitabroodjes met wat water en plaats ze in het midden van de oven.

Bak ze af in 10 minuten tot een kwartier. Hou het even goed in de gaten, want elke oven is anders. De pita komt tijden het bakken omhoog, je ziet de bubbels verschijnen.

Snij de pita’s meteen open als je ze uit de oven haalt en vul ze met lekkers. Wij vulden de pita’s met een restje bietensalade met blauwschimmelkaas en een kikkererwtenburger
die nog in de vriezer lag.