donderdag 10 maart 2011

Knolselderij met kabeljauwfilet en saffraan

Vorige week duikelde ik een biologische knolselderij op voor €0,80. Daar maakte ik begin deze week gevulde tortilla’s mee, gisteravond een gerecht met kabeljauw en voor erbij een salade met knolselderijsliertjes en rucola. Ik heb nog een beetje over, dus misschien maak ik er dan wat selleriesalade van als broodbeleg. Niet slecht toch voor 80 cent!

Dit recept is best bewerkelijk, maar als je het goed voorbereidt valt het mee. Ik vind een gekookt ei bij de lunch lekker. Áls ik een eitje kook voor de lunch, kook ik er gewoon 2 of 3 extra. Dan heb ik voor een later moment, altijd een gekookt ei paraat. Lekker als tussendoortje, handig als ik tonijnsalade maak. Of het nodig heb voor het avondeten, zoals in onderstaand recept.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 2 ontdooide kabeljauwhaasjes (van MSC) of vers natuurlijk…
  • 1 el olijfolie;  en voor de vis 1 el olijfolie en 1 el roomboter
  • 1 verkruimeld beschuitje of 1 verkruimelde geroosterde boterham
  • 400 gram knolselderij in blokjes
  • Handje geroosterde amandelen (40 gram)
  • 1 ui
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 hardgekookt ei
  • ½ bouillonblokje
  • 2 dl water én 4 el warm water in een kommetje
  • saffraanpoeder (½ envelopje ) of draadjes
  • 1 thl kaneelpoeder
  • snuf cayennepeper (of als je dat niet hebt snuf paprikapoeder en chilipoeder)
  • beetje bloem om de vis in te wentelen
  • halve citroen of scheutje sinaasappelsap (mag uit pak zijn hoor als je geen verse hebt).

Voorbereiding
  • Snij de knolselderij in blokjes.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Kook het ei, halveer het en wip het eigeel eruit. Snij het eiwit in kleine stukje en hou het eigeel apart.
  • Verkruimel het beschuitje of het geroosterde brood en zet het klaar in een bakje.
  • Doe de 4 el warm water in een kommetje en meng de saffraan erdoor.
  • Strooi wat bloem op een bordje en doe hier wat peper en zout bij, even mengen.
  • Zorg dat je geroosterde amandelen hebt. Ik rooster altijd een hele zak tegelijk en bewaar dat in een lege jampot, dus ik heb altijd voorraad.

Bereiding
Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook glazig. Voeg de knolselderijblokjes toe, samen met het kaneelpoeder en de cayennepeper en giet het natte saffraanmengsel erbij. Het wordt lekker geel/oranje!

Voeg het water en het bouillonblokje toe en laat pruttelen. De knolselderijblokjes zijn afhankelijk van de grootte in 5 tot 10 minuten gaar.

Dep ondertussen de kabeljauwfilet droog met keukenpapier en wentel ze door de bloem.
Verwarm in een andere koekenpan de olijfolie en roomboter en bak de vis even aan, om en om.

Nu ga je weer naar het knolselderijmengsel.
Nu voeg je het eigeel en het beschuitkruim toe aan het knolselderijmengsel en je roert het goed door zodat alles goed mengt met het vocht. Giet er eventueel nog wat water bij. Zorg dat het pruttelt en leg de kabeljauwfilet erin. Laat 5 tot 8 minuten garen, draai de vis halverwege om.

Maak af met zout en peper en knijp er wat citroen boven uit (of sinaasappelsap als je geen citroen hebt). Garneer met het eiwit en de geroosterde amandelen.

Lekker met rijst of aardappelpuree.

Opmerkingen
Door eigeel en beschuitkruim te gebruiken krijg je een volle romige saus zonder baggervette room. Doordat je de kabeljauw eerst door de bloem haalt en bakt en dán aan de saus toevoegt, bind de saus vanzelf. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor room, laat dan het ei en de beschuitkruim achterwege,  leg de kabeljauwfilet ongebakken in de knolselderijsaus, dan stooft de vis gaar.

Wat is saffraan eigenlijk?
Saffraan is het gedroogde meeldraad van een bloem (krokus), één bloem bevat maar 3 meeldraden en voor 5 gram saffraanpoeder heb je 600 tot 850 bloemen nodig (bron: saffraanrecepten. Dan begrijp je meteen waarom het zo prijzig is, de prijs van saffraan per kilo is vergelijkbaar met die van goud per kilo, daarom noemen ze het ook wel het rode goud. Ongetwijfeld is de saffraan die ik bij de Turkse winkel koop, niet de beste allerbeste kwaliteit, het is daar niet zo heel erg duur. Ik let wel op de geur en de smaak: lekker zoet (honingachtig) en het moet aangenaam aromatisch ruiken. Als het geen geur afgeeft, moet je het niet kopen.

Ik koop het voorverpakt in kleine envelopjes. Een ½ envelopje is ruim voldoende voor 2 personen. Als je saffraandraadjes gebruikt, maak ze dan fijn en meng het met warm water. Je kunt de draadjes ook meteen toevoegen aan de warme olijfolie en even bakken voordat je de knolselderijblokjes in de pan doet.
Naast toevoegen aan sauzen, kun je ook wat saffraan bij het kookwater van je rijst doen. Dan kleurt het geel, denk maar aan paella!