dinsdag 1 maart 2011

Ketjapspruiten met kipfilet


Ik kocht vorige maand een grote hoeveelheid spruiten, heb die voorgekookt (3 minuten) en in de vriezer gestopt. In onderstaand recept ga ik uit van ongekookte spruiten. Heb je net als ik spruiten in de vriezer, sla dan de eerste stappen over en haak dan met ontdooide spruiten in vanaf het moment dat je de kruiden en de champignons toevoegt.

Wat heb je nodig voor 2 eters:

  • 300 gram spruiten
  • 200 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 300 gram kipfilet, in stukjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 el sesamzaadjes geroosterd
  • 1 thl sambal
  • 1 el gembersiroop
  • 2 el ketjap manis en ketjap voor de marinade
  • peper en zout



Doe een flinke scheut ketjap in een kommetje met 1 teen gesnipperde knoflook en marineer de stukjes kipfilet hierin (minstens 15 minuten). Je kunt de marinade opleuken met wat koriander en gemberpoeder, maar dat hoeft niet.
Breng in een pan water aan de kook en maak de spruiten in 5 tot 7 minuten gaar, afhankelijk van de grootte. Verhit ondertussen in een koekenpan de olijfolie en bak hierin de uien en de gesnipperde knoflook. Als de spruiten inmiddels gaar zijn, giet je ze af en laat ze goed afkoelen onder koud stromend water. Halveer ze als ze heel groot zijn. Heb je dit gedaan, dan voeg je dan de kipfiletstukjes toe aan de uien. Roerbak het een paar minuten en doe er dan de sesamzaadjes, de sambal, de ketjap (ook het restant van de ketjapmarinade), gembersiroop, de spruiten en de champignons bij. Even laten pruttelen en breng dan op smaak met peper en zout.
Dit gerecht wordt nog lekkerder als je op het laatst een flinke eetlepel pindakaas toevoegt en wat geraspte kokos of pinda’s.
Alternatieven:
  • Gebruik in plaats van de gembersiroop een 1thl gemberpoeder.
  • Vervang de kipfilet voor tofublokjes (kun je ook marineren in de ketjap) of hardgekookte eieren.
  • Tip van Schatje: ook lekker met kentjur erbij (samen met de andere genoemde kruiden). Kentjur koop je als wortel of als poeder en is verkrijgbaar bij een toko of Turkse winkel.

Sesamzaadjes geven een heel specifieke smaak en in combinatie met ketjap voegt het echt wat toe aan een gerecht. Het geeft een licht nootachtige smaak. Heb je geen sesamzaadjes, dan kun je misschien wel wat pindakaas, tahinpasta (als je dat in huis hebt) of pinda’s toevoegen. Sesamzaadjes zijn niet duur en kunnen een simpel gerecht heel erg opleuken. Het is met heel veel te combineren, bijvoorbeeld met zalmfilet of met broccoli. Sesamzaadjes rooster je in een droge koekenpan op niet te hoog vuur en bewaar je in een afgesloten potje.



Lekker met rijst.