maandag 7 maart 2011

Chocolademuffins met weinig vet en suiker

Na de vette periode volgt nu de magere periode. De verjaardag van Zoon (en de winter) zorgde voor broeken die iets te strak zitten. Als chocolade een must is voor je, bak dan deze muffins. Je maakt ze met weinig vet en suiker.

Ik eet dit soort muffins soms als ontbijt of geef ze mee aan Zoon als tussendoortje op school. Wil je het helemaal lekker maken, snij de muffin dan door en besmeer met (suikervrije) chocopasta of jam.

Wat heb je nodig voor 12 muffins:
Droge ingrediënten:
  • 175 gr speltmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 4 eetlepels Gula Java suiker (zie Producten ABC)
  • 2 eetlepels Kokosrasp

Natte ingrediënten
  • 175 ml yoghurt
  • 3 eetlepels olie (olijfolie, lijnzaadolie, kokosolie of 3 el roomboter)
  • 1 ei

Overig:
·         Olie om muffin bakblik in te vetten
·         40 gr pure chocolade zonder suiker (van Molenaartje, te koop in biologische winkels)

Verwarm de oven voor op 180 º C.
Doe het meel, de bakpoeder, het kaneel, zout, Gula Java suiker en kokosrasp in een kom.
Meng het ei, de olie en de yoghurt met een garde en giet het bij meelmengsel. Roer door met een spatel.  
Rasp de chocolade grof en voeg dit ook toe aan het beslag, werk het zo kort mogelijk door en verdeel het over het ingevette muffin bakblik.

15 minuten bakken in het midden van de oven.

De muffins zijn gaar als een houten prikker er droog uitkomt.

Haal het bakblik eruit en laat de muffins zeker 10 minuten afkoelen op een rooster voordat je ze er uit haalt.

Door het weinige vet drogen de muffins snel uit, dus of snel opeten of invriezen!

Alternatieven:
  • Heb je geen pure chocolade in huis, dan kun je ook 2 el cacaopoeder gebruiken.
  • Wil je toch iets meer zoet, voeg dan nog wat eetlepels appelstroop aan het natte beslag toe, en zet even de staafmixer erop om het goed te mengen.
  • Gula Java kun je vervangen door Basterdsuiker, dat is qua smaak goed te vergelijken (alleen minder gezond).