woensdag 23 maart 2011

Champignonsoep met amandelsnippers

Gisteravond stond er soep op het menu in de veronderstelling dat er nog iets in de vriezer aanwezig was. Niets, nada, niente! Geen probleem, met een bakje champignons, een scheut sherry en een bouillonblokje kom je al een heel eind….

Wat heb je nodig voor 4 kommen:
250 gram champignons
1 uitje fijngesnipperd
1 grote teen knoflook, fijngesnipperd
scheut sherry, 50 tot 100 ml (of iets anders zoets)
1 el bloem
2 bouillonblokjes voor 1 liter soep  (ik gebruikte paddenstoelenbouillonblokjes)
900 ml water
1 el boter of olijfolie
snuf nootmuskaat
handje geroosterde amandelsnippers

Verwarm de boter en fruit de ui en de knoflook. Doe de champignons er bij en wacht tot het moment dat er lekker veel vocht vrij komt en het er bruin begint uit te zien (als ik een professional was zou ik schrijven: laat de champignons lekker zweten). Doe dan een eetlepel bloem er bij en roer het door. Dan voeg je er een scheut(je) sherry aan toe, weer roeren en scheutsgewijs het water. Tot slot de bouillonblokjes en een snuf nootmuskaat en dan breng je het aan de kook.

Laat 5 minuten pruttelen en haal de helft van de champignons eruit. Zet op de andere helft in de pan een staafmixer (kijk uit voor spetters) en voeg dan alles weer samen. Ik doe dit om zonder room toch een romige soep te krijgen. De combinatie van gepureerde champignons en de sherry geeft een zachte fluwelige smaak. Wil je hele plakken champignons en geen pureesoep, laat dan de staafmixer in de kast en doe er een scheut room bij.

Maak af met peper en zout, schep over in een kom en strooi er amandelsnippers over.