woensdag 23 februari 2011

Zuurdesembrood

Wat heb je nodig voor een zuurdesembrood:
  • 500 gram spelt- of tarwemeel (tarwemeel is goedkoper, speltmeel is wat zachter)
  • 250 ml koud water (als je brood met gist bakt gebruik je lauwwarm water maar in brood zonder gist met een starter gebruik je koud water)
  • ca 250 gram starter voor zuurdesem (zie recept elders op de site)
  • 1,5 eetlepel olie
  • 1 eetlepel zout
  • (optioneel: 2 el gebroken lijnzaad)
  • Een kneedmachine of flinke spierballen
  • Een theedoek
  • Een bakblik
  • Geduld, aangezien je het beste resultaat krijgt door het deeg lang te laten rijzen
 Voorbereiding:
  • Weeg 500 gram meel af en doe dit in een mengkom, gooi hier het zout (en het lijnzaad) bij en meng. 
  • Voeg 250 gram starter toe en 3/4 van het koude water en de olie.
  • Kneed het deeg met de kneedmachine op de laagste stand – of als je niet zo fortuinlijk bent – op eigen kracht.
  • Het deeg verandert vanzelf in een mooi bal, na ongeveer 5 minuten kneden. Als je zonder machine kneedt dan is dit wellicht iets te optimistisch omschreven en sta je minstens 10 minuten te zwoegen. Voelt het deeg niet soepel, voeg dan nog het restant water toe
  • Maak een theedoek nat en leg deze over de kom met het deeg.
  • Laat 2 tot 3 uur rijzen op een warme plek. In mijn huis is het vaak te koud (kachel staat laag). Dus ik laat het deeg in de oven rijzen op de laagste stand
  • Kneed vervolgens het deeg nogmaals 5 minuten op de laagste stand van de mengmachine. Op de hand kneed je zeker weer 10 minuten.
  • Maak een goede vorm van de deegbal: ik maak de bal plat, vouw links en rechts naar binnen (als een envelopvorm) en rol dit dan op.
  • Vet een bakblik in met olie en bestrooi royaal met meel en doe het deeg erin, met de vouwnaad onderop.
  • Laat het deeg voor het beste resultaat nog eens rijzen op een warme plaats. Hoe lang is afhankelijk van hoe het rijst, het moet uiteindelijk in volume verdubbelen, bij mij duurt de 2e rijs meestal 2 tot 3 uur.

Na de rijs is je deeg als het goed flink in volume toegenomen. De starter wordt sterker naarmate je er langer mee werkt en hierdoor rijst het deeg steeds beter.
Het bakken:
  • Verwarm de oven op 200 graden (ik heb een elektrische oven, kijk voor de juiste temperatuur in de gebruiksaanwijzing van je eigen oven).
  • Plaats het bakblik in het midden van de oven.
  • Bak 45 tot 60 minuten. Dek eventueel de bovenkant af met aluminiumfolie als het deeg te donker kleurt.
  • Is je brood gaar, doe dan de ovendeur open, bestrijk het brood nogmaals met water en laat het in de oven met de deur open nog 5 minuten staan, en dan haal je het er uit.
                                                                                

Een brood dat gaar is klinkt hol als je erop klopt en komt redelijk makkelijk uit de bakvorm.
Ik snijd het brood als het goed is afgekoeld (dat duurt wel een paar uur!), portioneer het in zakjes en bewaar het in de vriezer. Je kunt naar eigen smaak ook zonnebloempitten, pompoenpitten of lijnzaad toevoegen aan het deeg terwijl je het mengt of bestrooien met pitten en bijvoorbeeld havermoutvlokken.

Als je merkt dat het brood te snel bruin wordt, kun je tussentijds het brood afdekken met aluminumfolie. Stel de volgende keer de temperatuur van de oven iets lager in en/of zet het brood lager in de oven.