vrijdag 25 februari 2011

Preischotel met kabeljauwfilet en spekjes

Wat heb je nodig voor 2 eters:
1 ui, gesnipperd
400 gr prei, goed fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
100 gram gerookte spekblokjes
50 ml (soja)room (scheutje)
zout en peper,
200 gr kabeljauwfilets (ontdooid indien uit de diepvries*)
1 el citroensap
1 el olijfolie


* wel natuurlijk een verantwoord visje he, want we willen niet de visstand om zeep brengen.
Vis van Marine Stewardship Council (MSC) staat garant voor vis eten met een schoon geweten.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ยบ C.
Bak in een koekenpan de spekblokjes uit. Voeg de ui en de prei toe en bak ongeveer 2 minuten mee. Schenk de (soja)room erbij en breng het op smaak met zout, peper, knoflook en kruiden.

Doe het preimengsel in een ovenschaal en leg de vis in het midden. Knijp wat sap van een citroen boven de vis uit en giet er ook een eetlepel olijfolie over heen.
Bak de visschotel in het  midden van de oven in 15 min. lichtbruin.
Bestrooi voor het serveren met wat noten.

Serveren met:
Lekker met rijst of aardappelpuree

Variant:
Kan ook makkelijk met heekfilet gemaakt worden
Besmeer de vis in met wat pesto of met wat mosterd

Goedkoper maken:
De combinatie van vis met spek kan heerlijk uitpakken. Verstop kabeljauwfilet eens in 2 plakjes katenspek en gaar het in de oven. Dat smaakt heerlijk! In bovenstaand recept worden spekblokjes gebruikt. Is dat te prijzig voor je, laat ze dan weg. Je zou er dan wat pinda's of cashewnoten over kunnen strooien. Een optie is ook om de de hoeveelheid spek te halveren,het gaat namelijk om de smaak van de spek. Je zou zelfs (nu ga ik wel heel erg op de consumindertoer) de spekblokjes kunnen uitbakken, ze uit de pan halen om ze in een ander gerecht te gebruiken, en in het spekvet bak je dan de prei. Dan heb je wel de smaak maar minder kosten.