woensdag 23 februari 2011

Pompoenpreistamppot met haloumikaas

Wat heb je nodig voor 4 eters:
1 kilo aardappelen
1 flespompoen
500 gram prei
1 el olijfolie
½ thl chilipoeder of caeyennepeper (of als je niet zo van pittig houdt: naar eigen smaak)
½ theelepel kaneelpoeder
1 teen knoflook, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
1 el olijfolie
peper en zout

Voor de kaas:
300 gram haloumikaas
handje bloem
snufje cayenepeper

Bereiding:
Maak aardappelpuree zoals je het gewend bent. Maak de pompoen en de prei schoon. Snij de pompoen in kleine blokjes en de prei in stukjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui en de knoflook een paar minuten. Doe dan de pompoen erbij en de kruiden erbij. Bak totdat de pompoen bijna gaar is  en lekker knapperig. Doe dan de prei erbij en bak nog 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Terwijl de groenten verder garen ga je verder met de haloumikaas. Snijd de kaas in plakken en dep ze droog met keukenpapier. Haal de plakken door een mengsel van bloem en cayennepeper. Verwarm in een koekenpan wat olijfolie en bak de kaasplakken in 1 minuut per kant. Niet op te hoog vuur!

Schep de groenten voorzichtig door de aardappelpuree en schep de stamppot op een bord en leg de kaasplak erover heen.

Extra lekker met:
Gehakte verse koriander en amandelsnippers (of pompoenpitten, zonnebloempitten)


Deze stamppot doet feestelijk aan door de pompoen en de kaas en kan makkelijk van te voren worden klaargemaakt. Het is een goed gerecht om op een verjaardag te serveren. Niet te duur, lekker, makkelijk in de oven op te warmen.

Over haloumikaas
Haloumikaas is een kaas die veel in de Griekse keuken wordt gebruikt. De bekende Griekse (en voor de lijn dodelijke) gebakken kaasplak wordt er van gemaakt. Het leent zich goed voor grillen of bakken, omdat de kaas niet heel erg uitloopt. De kaas ziet er uit als een groot wit blok, lijkt wat op feta maar is wat steviger (en ook goedkoper). Het is heel lekker om de kaas te grillen en over een salade te doen in de zomer. De kaas smaakt ook prima als hij wordt verwarmd in de oven, merkte ik een keer per ongeluk toen ik feta als bedekking voor een quiche wou gebruiken en alleen maar Haloumi in huis bleek te hebben. Haloumi is behoorlijk zout. Omdat de kaas nogal vult is het ene mooi alternatief voor vlees of vis en past het goed in een vegetarisch gerecht.

Haloumikaas wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk, maar soms wordt er ook koemelk aan toegevoegd. Ik koop het in de Turkse winkel bij mij in de buurt. De eigenaar vertelde mij dat Grieken deze kaas vooral bakken en grillen maar dat hij en zijn Turkse familie het gewoon rauw eet op brood. Lijkt mij minder lekker maar wie weet heb ik het wel mis.