woensdag 23 februari 2011

Pastinaaksoep

Wat heb je nodig:
800 gr pastinaak (of meer of minder, maakt allemaal niet zoveel uit), geschild en in blokjes gesneden
2 gesnipperde uien
1 tot 2 tenen knoflook, geraspt
2 grote aardappelen geschild en in blokjes gesneden
1 laurierblaadje of andere gedroogde kruiden waar je dol op bent
bouillontabletten (rundvlees- of vegetarisch of kippenbouillon) voldoende voor ca een liter soep
1 el olijfolie
scheutje (soja) room

Olie verwarmen. Pastinaak en aardappel in de pan doen en bakken op zacht vuur, voeg de kruiden en laurier toe samen met de ui en de knoflook. Even bakken en dan water toevoegen totdat het net onder staat. Breng aan de kook en doe dan de bouillontabletten erbij. Laat pruttelen totdat de aardappel en pastinaak zacht zijn (15-20 minuten). Haal dan de laurier eruit en zet de staafmixer erop. Doe dan water erdoor totdat je soep net zo dik of dun is als jij hem graag ziet. Ik vind een stevige pureersoep lekker maar niet iedereen blieft dat.

Maak af met peper en zout en een scheutje room.

Opleukvarianten
- afblussen met sherry voordat je de rest van het vocht toevoegt
- geroosterde sjalotten toevoegen voor het opdienen
- gebakken garnaaltjes toevoegen (dan gebruik je bouillon op basis van groenten of vis)

Eet smakelijk!