zaterdag 26 februari 2011

PastinaakrisottoWat heb je nodig voor 2 eters:
400 gram pastinaak
100 gram diepvriesdoperwten, gaar gekookt (ca 3 minuten in kokend water)
3 el boter (*)
1 teen knoflook
1 ui gesnipperd
200 gram risotto
400 tot 450 ml bouillon (je kunt kruidenbouillon of paddenstoelenbouillon gebruiken)
handje gehakte walnoten
handje verse peterselie
2 el sherry of marsala (of iets anders zoetigs, niet noodzakelijk maar wel lekker)
peper en zout
geraspte kaas (beetje pittig is lekker)

(*) je kunt in plaats van boter ook olijfolie gebruiken.

Voorbereiding
Maak de pastinaak schoon, schil ze en snij in gelijke delen van kleine blokjes.
Zet de bouillon klaar.

Bereiding
Smelt de boter in een pan met stevige bodem, doe er de gehakte knoflook en gesnipperde ui bij en laat even bakken. Doe de pastinaakblokjes in de pan en bak ongeveer 5 minuten. Voeg dan de risotto erbij en roer alles goed door. Als je ziet dat de rijstkorrels glazig worden blus je af met een scheutje sherry en je roert even door zodat alles goed mengt. Nu ga je scheutje voor scheutje de bouillon toevoegen, telkens zo dat de rijst net onder staat. Telkens als de bouillon is opgenomen, doe je er weer een scheutje bij. De hoeveelheid bouillon die je gebruikt is altijd even afwachten en ook afhankelijk van de soort risotto die je gebruikt.  Hou je voor de kooktijd aan de tijd die op de verpakking van de risotto staat, maar dat zal ongeveer 20 tot 30 minuten zijn. De risotto is goed als de korrel mooi rond en zacht is, maar het blijft er wel uitzien als een zompige massa.

Risotto is een gerecht waar je bij moet blijven staan terwijl het suddert. Dus niet even weglopen omdat de telefoon gaat maar gewoon kruk erbij pakken en roeren. Zo voorkom je aankoeken.

Als de rijst gaar en klaar is, voeg je de gare doperwtjes er aan toe en nog wat boter, zout en peper. Bestrooi rijkelijk met kaas, walnoten en de gehakte peterselie.

Ik persoonlijk hoef hier verder niets bij, misschien wat sla. Door de boter, de noten en kaas is dit best een machtig gerecht. Verwacht je grote eters, dan kun je er wat gegrilde kipfilet of vis bij geven

Varianten:
  • Je kunt de pastinaak vervangen door andere wintergroenten als knolselderij, pompoen, wortel.
  • Vervang de peterselie voor verse basilicum.
  • Doe er een thl. pesto door.


.