vrijdag 25 februari 2011

Pasta met pittige tomatensaus - Gebaseerd op de Italiaanse tomatensaus all’amatriciana

Zelden zo lekker pasta gegeten als in Umbrië. Zoon bestelde voor de lunch het minst vieze (lust niets, moet niets) en sodeju wat was dat lekker! Pittig met rode pepers, spekblokjes en tomatensaus. Wat geraspte kaas erover en klaar! Na 3 happen was Zoon klaar, haalde de bediening het bord weg en kwam een paar minuten later met een aluminium schaaltje terug, waar het restant inzat. Daar hebben we de volgende dag met zijn 3-en heerlijk van kunnen eten! Toen ik het later opzocht bleek deze pasta ook oorspronkelijk afkomstig uit Umbrië te zijn, uit het stadje Amatrice. Het is heel eenvoudig te maken. Natuurlijk zal elke kookpurist roepen dat er andere ingrediënten dan onderstaande gebruikt moeten worden.  Ik kom bijvoorbeeld in kookboeken kinnebakspek en Pancetta tegen en er zijn varianten van dit recept mét wijn en zonder wijn. Maar wij doen het gewoon op onze manier, in de geest van het oorspronkelijke recept. Het gaat volgens mij om de smaak van het pittig van de pepers en het zout van het spek in combinatie met de tomaten. Natuurlijk bestrooien we aan het eind de pasta rijkelijk met een lekkere kaas. Dat kan Pecorino zijn maar elke andere goede pittige kaas (bijvoorbeeld Grana Pardano of gewoon een Hollandse kaas) voldoet, afhankelijk van je budget.

Wat heb je nodig voor 4 eters:
  • 300 gram pasta
  • 100 gr (biologische)spekblokjes
  • klein blikje tomatenpuree
  • 500 gram tomaten uit blik of gezeefde tomaten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 rode peper, fijngesneden en de zaadjes verwijderd
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • zout en peper
  •  thl kaneelpoeder
  • 1 thl basterdsuiker of Gula Java (*)
  • 2 tot 3 tomaten, in kleine stukjes gesneden
  • 100 gr geraspte kaas (pecorino, grana pardano)
(*) zie voor Gula Java het Producten ABC
Bereiding
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de spekblokjes uit tot ze knapperig zijn en bak dan de ui en de rode peperstukjes kort mee. Ontzuur de tomatenpuree en voeg dan de gezeefde tomaten toe en de kruiden en het water. Laat de saus een flinke tijd pruttelen op laag vuur (minimaal 15 minuten, maximaal een uur), roer af en toe door.

Kook de pasta af. Als de pasta bijna is afgekookt, voeg je de tomatenstukjes toe en laat je de saus nog 5 minuten pruttelen. Proef even of de smaak goed is en maak af met peper en zout.

Meng de saus door de pasta en bestrooi met kaas.

Zet ook op tafel nog een bakje met geraspte kaas zodat er naar wens nog meer gestrooid kan worden.

Bak komkommer erbij of wat sla en klaar.

Kan ook:
  • Zonder de gedroogde kruiden en als de saus klaar is bestrooien met wat verse peterselie.
  • Met meer of minder pepers afhankelijk van hoeveel je van pit houdt.
  • Met kikkererwten, iets meer kaneel, wat verse koriander en amandelschaafsel

Opmerking
Hele eenvoudige gerechten worden super lekker door het gebruik van goede en verse ingrediënten. Bovenstaand recept is eenvoudig en niet prijzig. Juist dan is het misschien de moeite om een echt lekkere kaas erover te raspen. Als dat past binnen je budget, koop dan gewoon een klein stukje Pecorino op de markt en strooi over de pasta. Het restant van de kaas kun je de volgende dag gebruiken voor een salade met wat sla, gegrilde groenten (knolselderij, pompoen of pastinaak) en kaasvlokken met een stukje brood erbij.