woensdag 23 februari 2011

Kikkererwtenburgers

Kikkererwtenburgers op een broodje met een plak kaas, sla en tomaat en wat saus er overheen zijn hartstikke lekker en een supergezond alternatief voor een broodje hamburger.
De kikkererwtenburger is wat droog, net als falafel. Het is dus echt het lekkerst tussen een broodje met saus erbij zodat het lekker zompig wordt.
Het is best een werkje maar dan heb je ook wat:

Kikkererwtenburgers

Wat heb je nodig voor 10 burgers

350 gram kikkererwten
50 gram gare pompoenblokjes
1 kleine ui
100 gram geraspte kaas
handje verse koriander
handje verse peterselie
3 thl korianderpoeder
3 thl komijn
1,5 thl bakpoeder
1 thl chilipoeder
1 thl kaneel
1 thl gedroogde munt (of klein handje verse munt indien voorradig)
2 tenen knoflook
1 el Olijfolie
2 el kikkererwtenmeel (of bloem)

Ook nodig: een keukenmachine

Voorbereiding:

  • Spoel de gedroogde kikkererwten af met water en week ze een nacht in een bak, royaal gevuld met water.
  • Na het weken spoel je de kikkererwten weer goed af met water en maak je ze droog. Dat gaat het makkelijkst als je daarvoor een schone theedoek gebruikt.
  • Zet alle kruiden klaar en zorg voor een grote schaal waar je de erwtensmurrie in kan doen en kan mengen met de kruiden.

Bereiding:

  •  Doe de kikkererwten in de keukenmachine en pureer ze zo fijn mogelijk. Doe ze over in de schaal en meng alle gedroogde kruiden erdoor.
  •  Pureer dan de ui, de groenten, kaas en de verse kruiden in de keukenmachine en voeg toe aan de gepureerde kikkererwten.
  • Meng alles goed door en voeg  als laatste een eetlepel olijfolie en 2 eetlepels kikkererwtenmeel toe.
  • Zet het deeg minimaal een half uur te rusten weg op een koele plek en vorm er daarna burgers van. Ik weeg ze af op de weegschaal en vorm burgers van ca. 100 gram. Druk het deeg goed aan tussen je handen, het voelt een beetje klef en plakkerig. Als het niet lukt om een burger te vormen, is je deeg misschien te droog en helpt het om wat olijfolie toe te voegen.
  • De genoemde hoeveelheid is voldoende voor 10 burgers. Is dat je teveel, dan kun je natuurlijk de hoeveelheden aanpassen. De burger kan ingevroren worden.

Bakken:

Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak de burgers  in ongeveer 10 minuten goudbruin op niet te hoog vuur. Ik bak ze even om en om aan en dan doe ik het deksel op de pan om ze te laten garen.

Serveren met:

Een pitabroodje of gewoon op een bruin bolletje of boterham met wat sla en tomaat en een frisse saus. Tsatsiki smaakt er heerlijk bij maar je kunt ook natuurlijk een yoghurtknoflooksaus erbij geven of yoghurt met wat pesto erdoor gemengd.

Alternatieven:

Als je niet zo van pittig houdt, is de hoeveelheid gebruikte kruiden misschien wat te heftig voor je. Je kunt het natuurlijk kruiden naar eigen smaak. Wel is het zo dat kikkererwten zelf natuurlijk niet echt voor een smaakexplosie in je mond zorgen, dus er moet wel iets door heen.