woensdag 23 februari 2011

Groentestoof van spruitjes, wortel en knolselderij

voor 4 personen

Wat heb je nodig:
1 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
½ tl kaneel/ 1 tl gember/ 1tl basilicum/ ½ tl chilipoeder/ ½ tl kurkuma/ ½ tl gemalen koriander (of een paar flinke draaien met de koreandermolen)/ 1 laurierblaadje/ 1 el arengasuiker (of basterdsuiker of gewone suiker al ben ik daar niet zo fan van)
1 bouillontablet (vegetarisch)
500 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
½  knolselderij (bij mij was dat ca 300 gr), schoongemaakt en in blokjes gesneden
100 gr wortel, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
100 ml sojaroom of cremefraiche of kokosmelk
2 el geraspte kokos

Bereiding
Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit op niet te hoge temperatuur de ui en de knoflook met de kruiden en voeg dan de groenten. Laat even bakken. Voeg een kopje water toe (of zoveel dat de groenten net niet onder staan), breng aan de kook en voeg een bouillontablet toe. Laat pruttelen (5 tot 6 minuten, misschien iets langer afhankelijk van de grootte van de spruiten) totdat de groenten beetgaar zijn en voeg dan de (soja)room of kokosmelk toe en strooi de kokos erdoor .

Lekker met stukjes gebakken kipfilet of kleine gehaktballetjes.

Voor een vegetarische variant:
Bestrooi met gehakte ongebrande noten en eventueel wat bladgroen van de knolselderij. Als je dat niet in huis hebt: elk ander groen voldoet (koriander, jammie!) maar het is niet noodzakelijk.

Voor een minder kruidige variant:
Met alleen wat kerrie en gember is dit ook heerlijk.

Voor een goedkopere variant:
In plaats van room of kokosmelk kun je de stoof ook binden met wat bloem. Binders als allesbinder of maizena zijn niet nodig als je bloem in huis hebt. Voeg aan 1 el bloem een beetje water toe en klop dit los tot een dik papje zonder klonten (dit noemen koks Dikke Willem). Giet dit bij de groentestoof en brengt het aan de kook, ondertussen goed roeren. Laat dan op laag vuur minstens 5 minuten pruttelen totdat de bloem gaar is.

Serveren met:
Rijst of aardappelpuree