donderdag 24 februari 2011

Chocoladetaart

Wat heb je nodig:
  • Een springvorm van 22 tot 24 cm
  • Een mixer
  • 300 gram suiker (gula java, arengasuiker of basterdsuiker of rietsuiker)
  • 3 geklopte eieren
  • 150 gram havermout- of gierstvlokken (als je dat niet hebt: een handje muesli voldoet ook prima)
  • 75 gram gehakte hazelnoten (of gemengde, maar in ieder geval ongebrand en ongezouten)
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur (of als je geen tijd hebt om te wachten totdat de boter op kamertemperatuur is:  ongeveer 10 seconden op de laagste stand in de magnetron zetten)
  • 125 gram cacaopoeder
  • 150 ml melk (of sojamelk, havermoutmelk, rijstmelk of zelfs als het echt een noodgeval is: water)
  • 150 gram meel of bloem (ik gebruik speltmeel, dat is heel fijn. Als je een tarweproduct gebruikt, kun je beter tarwebloem nemen)
  • 3 theelepels wijnsteen bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel sterke drank (grappa of kirsch of iets anders waar je dol op bent)

Opmerking: als je geen meel en geen bakpoeder in huis hebt, maar wel zelfrijzend bakmeel, dan is dat natuurlijk ook prima. Gebruik in dat geval 150 gram zelfrijzend bakmeel.

Voor de topping:
100 gram pure chocolade
scheutje water of room

Verwarm de oven op 180 graden.

Bereiding
Vet de bakvorm goed in.
Klop de boter met de mixer totdat het piekt. Doe de suiker en de geklopte eieren erbij en mix verder tot een lichte kleur. Voeg dan de vlokken (havermout, gierst, of muesli) toe en klop verder tot het eruit ziet als een smeuïge massa.
Hak de noten en meng dit met de cacao, de melk en de sterke drank en roer dit door de boter-eiersmurrie.
Roer dan het meel, het bakpoeder en het zout er door. Klop het even los met een garde zodat het wat losser wordt. Meng dit dan met het botereimengsel en doe het in de bakvorm.
Zet de bakvorm op de laagste plek in de oven en bak in ongeveer 1 uur af.
Laat de taart met de deur open ca. 5 minuten afkoelen en haal dan uit de oven. Haal de ring van de bakvorm af en laat de taart helemaal afkoelen op het aanrecht.

Afwerking
Voor de topping smelt je de chocolade in een pannetje met wat water of room. Giet het over de taart en verdeel het glazuur voorzichtig.
Je kunt de taart eventueel nog bestrooien met hagelslag, amandelsnippers of poedersuiker of wat je toevallig in huis hebt en waar je van af wilt. Ik versierde de taart met hagelslag en chocoladezeebanket afkomstig uit het kerstpakket.

Omdat ik een eigenwijze kok ben, heeft mijn taart hier en daar wat scheuren. Ik dacht namelijk de taart doormidden te kunnen snijden om deze te besmeren met jam, voor nog meer smeuïgheid. Uiteindelijk werd de hele bovenkant een puzzel van deegbrokken maar dat pakte alleen maar heel erg goed uit want de breukvlakken hebben we gelijmd met de gesmolten chocolade die zo door de hele taart is gedrongen. Super!


(*) Dit recept is een zeer vrije bewerking van ‘Feestelijke Chocoladetaart’ uit ‘Bakken met spelt’, Uitgeverij Deltas