woensdag 23 februari 2011

Appelmuffins met stukjes walnoot - suikervrij

Wat heb je nodig voor 12 muffins:
Een muffinbakblik of stevige papieren muffinvormpjes
175 gr volkoren tarwebloem of speltmeel/bloem
2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder (te koop bij drogist of natuurwinkel)
1 theelepel kaneel
beetje zout
170 ml yoghurt(of karnemelk, gewone melk, havermoutdrank, sojamelk)
3 eetlepels olijfolie of lijnzaadolie (prefereer je meer smeuïge muffins gebruik dan in plaats van olie 3 eetlepels gesmolten roomboter, dat is bij ons de variant voor meer feestelijke gelegenheden)
5 gedroogde pruimen
3 eetlepels appelstroop of maismoutstroop
1 ei
1 grote geraspte appel 
handje gehakte walnoten
keukenweegschaal
mengbeker
staafmixer

Verwarm de oven voor op 200 graden (kijk voor de juiste baktemperatuur op de gebruiksaanwijzing van je eigen oven).

Bereiding:
Vet het muffinblik in. Weeg het meel af en meng het met het bakpoeder, het kaneel en het zout.
Giet in een mengbeker de yoghurt. Doe de olie samen met een ei bij de karnemelk. Voeg de pruimen en 3 eetlepels appelstroop toe. Zet de staafmixer erop en mix totdat de pruim helemaal is fijngehakt. Meng het mengsel met het meel. Voeg hier de appel- en wat walnootstukjes aan toe. Roer niet te lang door. Verdeel het over het bakblik en bak in ongeveer 15 minuten af in het midden van de oven.
Wip de muffins uit het bakblik en laat ze afkoelen, eet op of vries in. Ze zijn - afhankelijk van de vriezer die je hebt- lang houdbaar mits verpakt in diepvriesdozen of –zakjes.                             

Je kunt eindeloos variëren met dit recept. Bijvoorbeeld de hoeveelheden verdubbelen en zoeten met gepureerde banaan. Prutje in een cakeblik doen, 30 minuten bakken en hup een heerlijk suikervrij bananenbrood. In plakken snijden, in de vriezer doen en pakken wanneer je trek hebt. Omdat ik al 2 jaar suikerarm eet, smaakt eten voor mij al snel heel zoet. Als je dit niet gewend bent en meer zoet wenst, dan kun je bijvoorbeeld de muffin voordat je hem eet, door midden snijden en besmeren met wat appelstroop of (suiker)vrije jam.

Eet smakelijk!